TEST YOUR VOCABULARY 3

In VOCABULARY TESTS with answer keys, YDS by idealist0 Comments

TEST YOUR VOCABULARY 3

 

1-         We caught a glimpse ………. the hotel kitchen when the waiter left the doors open and, much ………. our disgust, it was filthy.

 

A) of/to                                          B) over/through                 C) at/on

D) from/with                 E) in/about

 

2-   As he was coming down ………. the tree, he caught his trousers ………. a thorn and ripped them.

 

A) up/in                        B) over/at                C) from/on

D) about/to                    E) behind/from

 

3-  Well, it looks ……… a minor cut……… me, but maybe you should see a doctor.

 

A) as/for                       B) at/of                   C) after/at

D) like/to                                       E) for/by

 

4-  The lady sitting ………. me on the coach had a baby who cried continuously ………. the whole journey.

 

A) in front of/since                       B) beyond/from

C) behind/throughout    D) beside/between

E) across/through

 

5-  My son played a trick ………. me by jumping out………. behind the curtain to frighten me.

 

A) with/about                B) on/from              C) at/of

D) like/to                       E) for/under

 

6-  The temperature today must be well………. average for this

time of year. It is just too hot to do anything.

 

A) behind                      B) at                        C) on

D) into                          E) above

 

7-  We can’t know ……….. sure as yet what lies ………. our universe — we can only guess.

 

A) of/throughout           B) in/above             C) for/beyond

D) with/around             E) through/beside

 

8-     I had better phone the printers and remind them that we need the leaflets ……….. time ………. the conference on Monday.

 

A) from/untilB) between/and       C) on/from

D) in/for                        E) at/since

 

9-   I’ve had a terrible headache’………. this morning, so I’ve taken two aspirins ……….. it.

 

A) since/for   B) in/during            C) on/by

D) until/with  E) —/about

 

10- She is anxious ………. the future because her husband is

likely to be made redundant.

 

A) until                          B) through              C) towards

D) during                       E) about

 

11-  If stored ………. a cool place, this product will last……….

three weeks.

 

A) into/during                B) in/for                  C) at/through

D) out of/before             E) beyond/throughout

 

12-  The new school system has eliminated the need  ……….

preparation classes ……….. primary school.

 

A) of/in                          B) about/before       C) for/after

D) at/until                      E) to/from

 

13- Knowledge of a subject………. its own is not enough to

be able to teach it ………. others.

 

A) of/for                                        B) with/from                      C) at/on

D) on/to                                         E) in/about

 

14-  After becoming familiar ………. the methods used ……….

traditional carpentry, he set up his own workshop.

 

A) to/of                         B) with/in               C) in/for

D) about/during             E) by/about

 

15- A simple room humidifier can be set up by placing a saucer

of water ……….top of a radiator; moreover, adding a little perfume will also fill the room ………. a

pleasant smell.

 

A) behind/out                B) in/of                   C) up/in

D) around/from   E) on/with

 

16-  If they keep us waiting ………. a reasonable time again, I’m

going to think ………. working with a different supplier.

 

A) during/for                  B) in/with      C) beyond/about

D) from/like                    E) towards/on

 

17- The subjects covered in this book will be relevant ……….

parents ………. many parts of the world.

 

A) to/in                                             B) of/over    C) at/about

D) by/throughout            E) with/from

 

18- Our report will summarise the research which has already

been done ………. asthma and suggest further research which could contribute ………. our understanding of this illness.

 

A) of/on                         B) in/for                  C) on/to

D) with/with                   E) for/about

 

19- ……… this course, we will be looking at the work of Edgar

Allan Poe and Walt Whitman, paying particular attention ………. how these two writers have  influenced American literature.

 

A) While/about               B) About/with        C) From/during

D) Since/Into                  E) During/to

 

20- If you burn your hand while cooking, you should plunge it

……….a bowl of cold water or hold it ………. cold running water for a few minutes.

 

A) around/into                B) into/under          C) to/above

D) out of/against            E) between/and

 

21- Pensions and hotels are listed ………. the same section

……… a telephone directory.

 

A) under/as                                    B) from/into                        C) through/by

D) in/of                                           E) at/in

 

22- She’s trying to prevent herself ………. becoming ill this

winter ……… avoiding getting over-tired, which can lead to colds and flu.

 

A) against/into               B) for/of                 C) to/from

D) from/by                     E) of/with

 

23- ……… its widest point, where it flows ……… the North Sea,

the River Thames is 8.9 kilpmetres wide.

 

A) In/through                 B) With/towards     C) Of/across

D) For/from                   E) At/into

 

 

 

24-  You had better stay away ……….. those boys, Simon, as

they are always getting………. trouble at school.

 

A) from/into                   B) with/for              C) for/to

D) above/around            E) without/in

 

25- He didn’t listen to his doctor’s advice and didn’t abstain

………. drinking too much alcohol and eating fatty foods; consequently, he died ………. a heart attack.

 

A) with/from                  B) at/since               C) from/of

D) about/by                                   E) to/in

 

26-  Stockholm is a city ……… broad streets and substantial

buildings made ……… white granite, brick or stone that give the city a clean, uncrowded appearance.

 

A) with/with                                  B) of/of                                C) for/out of

D) in/in                                            E) against/for

 

27- It is best to keep perfume ……….. glass bottles; plastic

containers are not suitable ……….their storage.

 

A) into/with                   B) from/to               C) out of/in

D) for/of                        E) In/for

 

28-  Our teacher has asked us to give a brief presentation ………

the effects the rapid expansion of Istanbul has had ………. the city.

 

A) to/with                      B) for/into               C) about/upon

D) of/around                  E) with/about

 

29- ……… their argument, the relationship ……… the chef and

the serving staff has not returned to normal.

 

A) After/towards           B) During/over       C) With/about

D) Since/between          E) From/for

 

30- Tne Pacific is the world’s largest ocean, stretching ……..

Asia and Australia …….. the Americas.

 

A) from/to                      B) between/until     C) through/in

D) over/down                                E) above/with

 

31-  The wall……… the prison was covered with barbed wire to

discourage prisoners from attempting to climb ……….. it.

 

A) at/into                        B) about/with          C) for/above

D) against/on                  E) around/over

 

32- It’s very easy to make this pudding. You only need to mix the contents of the packet ………. halfa litre of milk and then bake it ……….a moderately hot oven for an hour.

 

A) with/in                       B) in/intoC) out of/on

D) over/by                      E) to/with

 

33-  …….. the late 1920s, the emphasis in musical comedies

was ……… song and dance: plots were kept simple.

 

A) During/against          B) Since/over          C) Until/on

D) In/behind                  E) Through/into

 

34- I’m planning to make a visit to the dentist’s sometime

……….. the week as I’ve been suffering ………. toothache since last Friday.

A) before/with                B) after/about          C) on/upon

D) during/from               E) for/through

 

35- As he has been in a wheelchair since the accident, he has had a special lift fitted to get him ………. the stairs of his house.

A) over and under  B) before and after  C) below and above                                           D) up and down       E) in and out

36- The winters ………. Montreal, Canada, are long and cold

with temperatures that average well………. zero.

 

A) in/below                                   B) for/behind                      C) on/around

D) at/over                                       E) at/under

 

37- The five star hotel has excellent sports and leisure facilities

both ……….and ……….; namely, a heated swimming pool, sauna, Jacuzzi and tennis courts.

 

A) up/down                   B) inside/outside     C) for/against

D) at/around                  E)on/under

 

38- The age old method of covering your head ……… a towel

and inhaling the vapour from special oils is still valid today ……… relieving colds and flu.

 

A) on/to                          B) at/for                  C) of/from

D) from/of                                      E) with/for

 

39- People ……..darker skins will burn from overexposure

…….. the sun as well, though not as quickly as fair-skinned people.

 

A) of/towardsB) in/under             C) with/to

D) for/In                        E) from/into

a

40-  I felt sorry ………. the man sitting next to me on the coach

from Ankara to Istanbul because he didn’t stop coughing once ………. the whole trip.

 

A) with/on                     B) of/since              C) at/until

D) for/during                 E) about/out

 

41-   The smugglers rowed ………. the river sometime ……….

midnight hoping to reach the other side undetected under the cover of darkness.

 

A) past/aboutB) across/around    C) above/at

D) along/since       E) down/from

 

42- ………. the prisoners who escaped ………. this tunnel is one

of the most dangerous men in the country.

 

A) Between/under         B) In/from              C) From/into

D) Out of/with               E) Among/through

 

43- The Indian tribe lived ………. the sea, which provided them

………. their main source of food, salmon and shellfish.

*

A) by/with                                    B) beside/for                       C) above/of

D) in/on                                         E) at/about

 

44- My aunt cares a lot ………. her appearance, and looks after

herself very well, so, although she is ……… her late forties, she doesn’t look more than thirty.

 

A) over/above               B) about/in              C) for/at

D) with/during              E) at/over

 

45- While my sister is ………. work, her little daughter is cared

………. by a professional nanny.

 

A) with/to                     B) in/with               C) from/about                                                   D) at/for                       E) after/of

 

 

 

TEST YOUR VOCABULARY 3

 

1.A 2.C 3.D 4.C 5.B 6.E 7.C  8.D 9.A 10.E   ll.B   12.C  13.D  14.H   15.E 16.C 17.A  18.C   19.E 20.B 21.D  22.D 23.E 24.A 25.C 26.B 27.E 28.C 29.D 30.A31.E 32.A 33.C 34.D  35.D 36.A 37.B  38.E 39.C  40.D  41.B 42.E  43.A 44.B  45.D

 

Leave a Comment