TEST YOUR VOCABULARY  4

1-        Most international airlines ask travellers ……… their

flight details 72 hours before departure.

 

A) to secure              B) to forgive                   C) to support

D) to confirm    E) to persuade

 

2-        John has decided to close his grocery shop because he says that it is not very ………. to run a small shop, there being so many supermarkets in town.

 

A) valuable   B) proficient           C) commercial

D) geniune    E) profitable

 

3-        The boxer in the red shorts, who knocked his opponent unconscious after a strong punch, was ………. the winner.

 

A) improved      B) declared        C) declined

D) confessed    E) rehearsed

 

4-        Anne could not find her purse, although she ……….

remembered putting it in her handbag before she left the house.

 

A) distinctly     B) distantly         C) inevitably

D) adequately  E) evidently

 

5-        The government’s intended foreign policy was

………. by events beyond its control.

 

A) nominated    B) overlooked   C) admired

D) hindered      E) outnumbered

 

6-        The police are confident of solving the crime, as they were given a very good ………. of the thief.

 

A) investigation  B) description C) qualification

D) observation    E) explanation

 

7-        In many jobs, such as a flight attendant, a smart

………. is very important.

 

A) expression   B) appearance      C) manner

D) existence     E) objection

 

8-        The others in the group thought that Roger had been

very ………. as he had eaten all the sweets himself instead of sharing them out.

 

A) extravagant   B) doubtful        C) selfish

D) conceited        E) aggressive

 

9-        Because of her ………. manner, the new student was

found irritating by many in the class.

 

A) arrogant   B) assuring             C) favourable

D) pointless  E) considerate

 

10-     The world of computer technology is changing so

……… that it has made much of the earlier software obsolete in a short time.

 

A) eagerly    B) studiously          C) hurriedly

D) leisurely  E) rapidly

 

11-     Sally looked quite ………. when she received rather

a low mark on the test because she thought she had done well.

 

A) mean          B) miserable        C) tactless

D) misguided  E) dishonest

 

 

 

 

12-     According to fossil records, there seems to be little doubt that the dog was the first animal ……… by humans.

 

A) invented          B) distilled      C) prepared

D) domesticated  E) guided

 

13-     With the money they won from the lottery, the Smiths plan to build a/an ………. onto the house.

 

A) addition    B) development      C) expansion

D) extension  E) reduction

 

14-     Julie’s only wish is to become the manager of the company in the future, and she is so ………. that I’m sure she will succeed.

 

A) aggressive                   B) generous         C) ambitious

D) jealous         E) optional

 

15-     Rejecting any extreme or radical ideas of any kind,

Mr Jones has ……… political opinions.

 

A) daring       B) insignificant      C) flexible

D) innovative  E) moderate

 

16-     Before he started writing his book, he ……….

information from various sources.

 

A) relied                 B) swept                              C) confirmed

D) compiled  E) persuaded

 

17-     Following the invention of the electric light bulb, the

gas lamp became ………. redundant.

 

A) virtually       B) approximately   C) extensively

D) deliberately  E) currently

 

18-     The economic depression has caused a lot of

workers to be ………. from their jobs across Europe.

 

A) related      B) dismissed           C) employed

D) admitted   E) resisted

 

19-     Goldflnger, one of my favourite films, is a/an

………. of lan Fleming’s novel.

 

A) absorption                                           B) accumulation

C) approval                                  D) classification

E) adaptation

 

20-     He had learnt all of his lines by heart, but once

on stage, he ………. forgot them all.

 

A) slowly      B) promptly            C) joyfully

D) likely        E) punctually

 

21-     The dog remained ……… to its blind owner and led

him everywhere although he didn’t treat it particularly well.

 

A) sincere      B) accurate              C) faithful

D) truthful     E) disloyal

 

22-     Steven couldn’t replace the gearbox on his old car,

as it had become ………. and was no longer produced.

 

A) exceptional              B) obsolete             C) sharp

D) sticky                      E) destructive

 

 

23-     Watermelons are ………. in semi-desert districts of

Africa as a source of water during droughts.

 

A) ploughed    B) irrigated          C) assisted

D) cultivated    E) spread

 

 

24-   Gary was …   ……. when he failed in his attempts to

become chairman of the company.

 

A) altered     B) frustrated           C) raised

D) gained     E) exhilarated

 

25-   Banana companies, most of which are located in Central and South America, can be very large operations, ……… thousands of workers.

 

A) discovering   B) announcing   C) taming

D) revealing       E) employing

 

26-     lan decided to ………. a dictionary because he was

unable to complete the crossword puzzle without using one.

 

A) contribute   B) assess              C) purchase

D) achieve        E) pursue

 

27-     At the time of the French Revolution, the

aristocracy became very ……….. because they were uncertain of their fate.

 

A) anxious    B) confident            C) conceited

D) decisive   E) inestimable

 

28-     Due to budget cuts, schools will no longer ……….

students with free pens and paper.

 

A) possess   B) grant                  C) loan

D) provide    E) attain

 

29-     ……… of wild mushrooms can be dangerous as some

varieties are poisonous.

 

A) Collection   B) Assembling    C) Identification

D) Rejection    E) Consumption

 

30-     She doesn’t………. when things start to go wrong,

but just gives up, and so she accomplishes nothing.

 

A) persevere   B) determine        C) demonstrate

D) delay          E) allege

 

31-     Most fruits are hard when they are still growing, but

soft when they are …….. .

 

A) tasty         B) plump C) ripe

D) heavy       E) dense

 

32-     The Chairman spoke so ………. that there were only a

few members who didn’t agree with him in the end.

 

A) aggressively    B) tactfully      C) constantly

D) vigorously       E) persuasively

 

33-   It wasn’t surprising that the firm lost the contract, because the manager handled the case rather ………..

 

A) extensively         B) inefficiently         C) needlessly

D) unintentionally  E) extravagantly

 

34-   Mary knew with just one ………. at his face that her

brother wasn’t telling the truth.

 

A) claim        B) hurry                  C) blow

D) insult       E) glance

35-    When a patient is given anesthetic, there is a very

35-    ……… balance between administering enough anesthetic to keep the patient unconscious during the operation, and too much anesthetic, which might prove lethal.

 

A) permanent       B) sparse         C) delicate

D) eventual             E) tender

 

36-    After Canada’s highways, which are straight as far as the eye can see, Adrian found England’s ………. roads hard to cope with.

 

A) blinding  B) outrageous         C) bumpy

D) winding  E) deserted

 

37-    With new immigrants arriving each day, New York is

probably the most………. populated city in the USA.

 

A) constantly      B) regularly       C) roughly

D) densely           E) approximately

 

38-    After teaching a class in their early teens. Peter was looking forward to a class of more ………. adults.

 

A) motionless               B) ripe     C) awkward

D) accurate                   E) mature

 

39-    Perhaps the greatest appeals in fishing for fun are

the ……… it offers to get outdoors, to enjoy the companionship of friends and to learn interesting facts about nature.

 

A) knowledge   B) decorations    C) opportunities

D) guidance       E) achievements

 

40-    There is a striking ………. between the two songs.

Actually, they sound almost the same!

 

A) balance          B) confession   C) appearance

D) resemblance  E) admiration

 

41-    The earthquake that struck Kobe, Japan, in

Januaryl995 almost ……… destroyed the city, killing more than 5.OOO people.

 

A) totally     B) identically          C) cruelly

D) roughly   E) precisely

 

42-    Western classical music, which has been taught in Japanese schools since the 187Os, is as popular as the ……… music of ancient Japan.

 

A) collapsible              B) previous   C) traditional

D) probable                 E) nourishing

 

43-    As it was not directly his fault, Tom felt that his

………. was very unfair.

 

A) permission   B) employment   C) appointment

D) refusal          E) dismissal

 

44-    Despite fears that it would rain all day, the weather conditions turned out to be ……….. which contributed to our enjoyment of the picnic.

 

A) nasty           B) peculiar           C) considerable

D) favourable   E) seeming

 

45-    The whitefin dolphin, a bluish-gray animal with a

white underside, …….. the Yangtze River of China.

 

A) strolls      B) inhabits              C) crawls

D) floats       E) drags

 

 

46-    Manchester United had to ………. a lot of pressure

from their rivals in order to win the match.

 

A) overtake  B) withstand           C) collapse

D) promote   E) accelerate

 

 

 

ı

47-    Brian would have chosen to stay in Prague, if only he had been paid a high enough wage to lead a/an ……… life.

 

A) fertile      B) bulky                 C) evident

D) utter        E) decent

 

48-    We lost the contract because of the ……….. of our

secretary, who sent our proposal to the company too late.

 

A) skilfulness      B) helpfulness     C) brilliance

D) incompetence E) reliance

 

49-    When Greg lost quite a lot of weight due to his illness, he had to have his trousers ………. so that he could wear them.

 

A) varied       B) cleared               C) replaced

D) altered      E) related

 

50-    The teacher got angry when he was ……… asked the

same question by several students.

 

A) considerately   B) continually  C) abruptly

D) permanently    E) essentially

 

51-    Lisa only brings out her best china plates on

special………… such as birthdays or dinner parties.

 

A) requirements  B) occupations   C) occasions

D) admissions      E) occurrences

 

52-    We wanted to play tennis this afternoon but it ……….

poured down with rain and the court was flooded.

 

A) completely   B) absolutely       C) barely

D) entirely         E) precisely

 

53-    Peter did not have sufficient………. to complete the

marathon, so he dropped out at the half way stage.

 

A) endurance                B) resignation         C) wisdom

D) suspicion                 E) maintenance

 

54-    Normally my son is very naughty, but when we invited our new neighbours for dinner last night, he was ………. well behaved.

 

A) permanently     B) habitually      C) awkwardly

D) precisely            E) exceptionally

 

55-    Although we have quarrelled Several times in the

past, I ……… hope we can start a new and better friendship.

 

A) barely              B) occasionally                C) largely

D) considerably    E) sincerely

 

56-    I……….. chase that cat away from our garden, but it

returns again and again.

 

A) constantly      B) customarily  C) previously

D) nearly              E) eventually

 

 

 

 

 

57-    Children should not eat hamburgers all the time,

as they need a/an ……….. balanced diet.

 

A) adopted    B) heightened         C) varied

D) altered      E) uniformed

 

58-    The newspapers reported that the firemen had

acted ………. when they rescued the residents from the burning house, without even hesitating to put their own lives in danger.

 

A) formerly  B) disastrously       C) recklessly

D) bravely    E) gradually

 

59-    Because the front door was locked, we went into

the building through the side

 

A) cellar       B) entrance             C) access

D) fence       E) attic

 

60-    Do you ……….which day the last meeting was

held?

A) remind    B) estimate              C) promise

D) adjust      E) recollect

TEST YOUR VOCABULARY 4

1. D      2. E       3. B      4.A       5.D       6.B       7.B       8.C    9.A  10.E

1 l.B      12.D     13.D     14.C     15.E      16.D     17.A     18.B 19.E 20.B

21.C  22.B  23.D  24.B  25.E  26.C  27.A  28.D 29.E 30.A

31.C  32.E  33.B  34.E  35.C  36.D  37.D  38.E 39.C 40.D

41.A  42.C  43.E  44.D  45.B  46.B  47.E  48.D 49.D 50.B

51.C  52.B  53.A  54.E  55.E  56.A  57.C  58.D 59.B 60.E

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.