The Blog

TEST YOUR VOCABULARY 13

TEST YOUR VOCABULARY 13

 

1-             Before he was released, the innocent man had to ……….. lengthy interrogation by several federal agents.

 

A) outgrow                                B) overthrow                          C) undergo

D) withdraw               E) interfere

 

2-             The police officer ………… Mike for driving without a valid driving licence, because his had been cancelled six months earlier.

 

A) concealed               B) verified                              C) distracted

D) accused                  E) arrested

 

3-             About one-third of the population ……….. from the famine in the country, which persisted for years.

 

A) flourished              B) perished                             C) nourished

D) dreaded                  E) outnumbered

 

4-             Despite being officially forbidden to worship after the Chinese invasion of 1950, many Tibetans remained ………… to their religion, Buddhism, and to their exiled leader, the Dalai Lama.

 

A) faithful                   B) forceful                              C) feeble

D) witty                      E) envious

 

5-             I can remember my days at university so ……….. as if they were yesterday.

 

A) recently                  B) certainly                             C) vividly

D) frequently              E) cunningly

 

6-             Thomas spent thirty-seven days at sea on a life-raft and had to make ten litres of water ……….. the whole time.

 

A) freeze                     B) drip                                    C) melt

D) last                         E) flow

 

7-             Most fanners in the Congo grow foodstuffs for local consumption, but cash crops, such as sugar cane, are ……….. on larger, usually state-owned, farms.

 

A) manufactured         B) cultivated                           C) digested

D) fertilised                E) distilled

 

8-             I don’t know the new neighbour very well, so I can’t ask him to look after my cat until the ……….. between us grows a little more.

 

A) distance                 B) fairness                              C) purpose

D) significance           E) familiarity

 

9-             I had an accident in my car last week.  Fortunately, there is not too much damage. The back bumper is slightly ………… — that’s all.

 

A) dented                    B) processed                          C) treated

D) devastated              E) featured

 

10-          My son has grown so much this year that none of his old clothes ……….. him any more.

 

A) fit                           B) feel                                    C) shine

D) impress                  E) suit

 

11-          If you are to drive so recklessly and ………. all of our lives, I think we’d be better off walking.

 

A) enhance                 B) endure                               C) encourage

D) endanger                E) entail

 

12-          A week after the lions had killed and ……….. most of the deer, vultures were still eating the remains.

 

A) weakened              B) trembled                            C) devoured

D) shaped                   E) released

 

 

13-          My favourite meal is pepperoni pizza and coke, but I can’t have it too often as it tends to give me ……….. resulting in an awful stomach ache.

 

A) distaste                  B) appetite                              C) hunger

D) indigestion             E) operation

 

14-          The 100 metres promises to be an exciting race as two ……….. athletes are competing against each other and going for the world record.

 

A) notorious               B) notable                               C) confidential

D) elegant                   E) nameless

 

15-          Skagway, Alaska, is such a/an ……….. village that basic supplies like food and fuel must be delivered by air as there are no roads to or from anywhere.

 

A) remote                   B) exhaustive                         C) vast

D) entire                     E) insular

 

16-          In New Zealand, sheep ………… people by a large margin — there are ten million of them to only four million New Zealanders!

 

A) overwhelm            B) occupy                               C) outnumber

D) threaten                  E) multiply

 

17-          It’s very difficult for George to find a jacket that fits him because his shoulders are so ………… — that’s because he spends so much time at the gym.

 

A) utter                       B) narrow                               C) stiff

D) tough                     E) broad

 

18-          It looked as if the situation in Indonesia would ………. a full-scale civil war, but the resignation of the president seems to have calmed things down considerably.

 

A) erupt                      B) tolerate                               C) jeopardise

D) defeat                     E) provoke

 

19-          Though the Sanskrit language and English seem to bear no ………. to each other, they are both in the same language family.

 

A) construction           B) resemblance                       C) notice

D) likelihood              E) awareness

 

20-          The largest desert in the world, the Sahara in northern Africa, is a/an ……….. expanse of extremely arid land, which spans the continent from the Atlantic Ocean to the Red Sea.

 

A) damp                     B) curable                               C) massive

D) instinctive              E) efficient

 

21-          Nuclear weapons will continue to be a ………… to society as long as people greedily think about war and conquest.

 

A) menace                  B) reputation                          C) guarantee

D) market                   E) choice

 

22-          UN troops are sent to places to act as peace-keepers and are expected to act ……….. and refrain from taking sides in local conflicts.

 

A) provocatively         B) bashfully                           C) timidly

D) accordingly            E) excitedly

 

23-          It took hours to ………. a list of all the candidates for the position, particularly because the applications were all over the office and not in a single pile.

 

A) activate                  B) interview                           C) diminish

D) compile                  E) appoint

24-          The starving people in Zaire are terribly under- ………. . If they don’t receive the right food soon, there will be a serious famine.

 

A) employed               B) paid                                   C) ground

D) charged                  E) nourished

 

25-          Tourists coining to Turkey say that it is a/an ……….. expensive, country  much cheaper than some countries, but more expensive than some others.

 

A) distinctly                B) moderately                         C) incredibly

D) enormously           E) dearly

 

26-          Olga’s desk is always ……….. and everything has its place, so it never takes her long to find anything.

 

A) orderly                   B) ordinary                             C) decisive

D) obliging                 E) overgrown

 

27-          He used to ………. in long-distance races, but now he simply runs in order to keep fit.

 

A) corporate               B) correlate                             C) conclude

D) compete                                 E) commute

 

28-          A major ………. in democratic society is that the needs of minorities are often ignored because of the desires of the majority.

 

A) asset                      B) flaw                                   C) pain

D) crime                     E) ideal

 

29-          My father is very organised and keeps all of his books in an alphabetical ………. so that he can find any volume in a matter of seconds.

 

A) modesty                                B) distance                             C) tradition

D) collection               E) sequence

 

30-          The neighbours noticed a/an ………. odour coming from Mrs Nichol’s flat and called the police to investigate it.

 

A) ordinary                                B) delicious                            C) daily

D) peculiar                  E) obsolete

 

31-          The expedition could only cover ten miles per day as their progress was hindered by dense, almost ………. jungle.

 

A) vulnerable              B) Impenetrable                      C) immense

D) obscure                  E) accessible

 

32-          The idea behind sports sponsorship is that it is ………. beneficial for the team and for the sponsor:  the team receive money to help them train and the sponsor’s name appears before large audiences.

 

A) inseparably            B) mutually             C) meticulously

D) namely                   E) profitably

 

33-          Though surrounded by people, Dave sometimes feels quite ……….. being the only European living in a mountain village in Africa, especially since he doesn’t even have a phone.

 

A) secure                    B) demolished                        C) isolated

D) popular                  E) equalised

 

34-          Though slavery was ………….. in America in 1863, it remained legal in Brazil until the 1880s.

 

A) abolished               B) banished                            C) corrupted

D) diverted                 E) demolished

 

35-          In order to be considered for EU membership, Turkey will have to develop a more ………. economy and do something about inflation.

 

A) rigid                       B) solvent                               C) ingenious

D) reactionary             E) stable

36-          Margo didn’t finish her paper in time, so she showed the ……….. completed document to the professor, and promised to finish and hand it in the next day.

 

A) partially                 B) haphazardly                       C) properly

D) attentively              E) utterly

 

37-          The satellite is made of specially designed materials that can ………. the extreme conditions in outer space.

 

A) compete                                 B) undermine                         C) undergo

D) withstand               E) withhold

 

38-          The rugged ………. of the Australian Outback makes it a difficult place to travel except on the few motorways that cross it.

 

A) personality             B) cartography                       C) terrain

D) cuisine                   E) population

 

39-          Sailors often developed scurvy, a skin disease, in the past because their diets were ……….. in vitamin C, but once lemons became common on ships, the problem disappeared.

 

A) deficient                 B) excessive                           C) scarce

D) devoid                   E) affluent

 

40-          The modern age of plastic has led to an increase in ……….. products as opposed to the re-usable ones of the past.

 

A) perishable              B) disposable                         C) considerable

D) durable                  E) portable

 

41-          The water in the river was too ………… so the boat got stuck in the sand.

 

A) salty                       B) swift                                  C) choppy

D) peculiar                  E) shallow

 

42-          I don’t like to be in the same society as Jim — he always ………. the conversation and won’t let other people speak.

 

A) continues               B) prohibits                            C) dominates

D) interferes               E) tackles

 

43-          How can you ………. being at the cricket match yesterday? Tom saw you there, so you can’t possibly say that you weren’t there.

 

A) compete                 B) allege                 C) deny

D) pretend                  E) pause

 

44-          There should be laws to stop factories from ………. the drinking water when they dispose of their waste.

 

A) experimenting        B) overcharging                     C) provoking

D) contaminating        E) establishing

 

45-          The other workers began to ………. that Steve was never punished for his chronic lateness and laziness, because it was making their jobs more difficult.

 

A) aggravate               B) offend                                C) interpret

D) grasp                    E) resent

 

46-          Though many people had tried to ……….. Constantinople, it was Sultan Mohammed II who managed to take it from the Byzantine Empire in 1453.

 

A) decline                   B) civilise                               C) conquer

D) secure                    E) surrender

 

47-          Heat and pressure ……….. machine parts in time, with the result that their shapes change and they have to be replaced.

 

A) distort                    B) specialise                           C) retard

D) jeopardise              E) elevate

48-          There was no ………… to the plan to skip the last break and finish early since everyone agreed it would be better to get the job done as soon as possible.

 

A) progress                B) choice                                C) ban

D) objection                E) advancement

 

49-          The bank robbers decided to ………… the money under the shed and dig it up when the police had lost interest in the theft.

 

A) invest                     B) retrieve                              C) calculate

D) banish                    E) bury

 

50-          Manufacturing and marketing Tom’s invention proved to be a successful ……….. and the company decided to take more such risks in the future.

 

A) venture                  B) ordeal                                C) projection

D) benefit                   E) advertisement

 

51-          Such ………. as faxes and e-mail have greatly facilitated the way international companies work.

 

A) institutions             B) innovations                        C) casualties

D) communications    E) prospects

 

52-          The decision to ………. the space shuttle Challenger was obviously not a good one since the vehicle exploded just after take-off.

 

A) blow                      B) extinguish                          C) ignite

D) orbit                       E) launch

 

53-          You can ……… fresh juice from oranges by hand or with a machine.

 

A) squeeze                  B) pump                                 C) carve

D) quench                   E) splash

 

54-          We felt completely ……….. lying in the sun with cold drinks and wanted nothing more.

 

A) acceptable              B) agreeable                           C) content

D) pleasing                 E) satisfactory

 

55-          Most packaged food is full of ………. ingredients while the food I make at home is composed entirely of natural products.

 

A) artificial                 B) supernatural                       C) conservative

D) compulsive            E) official

 

56-          During the drought, instead of merely sending an investigation team, the government also provided the area with ………. help, such as food, clothes and medical supplies.

 

A) optimistic               B) practical                             C) precise

D) financial                 E) radical

 

57-          Losing the goalkeeper was a major ……….. for the football team, but they managed to overcome this difficulty and win the match without him.

 

A) support                  B) pressure                             C) asset

D) benefit                   E) setback

 

58-          I always buy the Saturday ………. of the Guardian newspaper because of the prize crossword.

 

A) episode                  B) volume                              C) issue

D) installment             E) chapter

 

59-          The girl disappeared without a ………. — nobody has a clue about what has happened to her.

 

A) desire                     B) permission                         C) struggle

D) trace                       E) receipt

 

60-          The problem of culture shock is only ………… dealt with in this book, without touching the core of the problem.

 

A) allegedly                B) competently                       C) radically

D) substantially          E) superficially

 

TEST YOUR VOCABULARY 13

l.C 2.E 3.B 4.A 5.C 6.D 7.B 8.E 9.A 10.A

ll.D 12.C 13.D 14.B 15.A 16.C 17.E 18.E 19.B 20.C

21.A 22.D 23.D 24.E 25.B 26.A 27.D 28.B 29.E 3O.D

31.B 32.B 33.C 34.A 35.E 36.A 37.D 38.C 39.A 40.B

41.E 42.C 43.C 44.D 45.E 46.C 47.A 48.D 49.E 50.A

51.B 52.E 53.A 54.C 55.A 56.B 57.E 58.C 59.D 60.E

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.