The Blog

TEST YOUR VOCABULARY 15

 

1-          I feel like staying home and I have no ……….. to go to the party tonight, but I feel I ought to.

 

A) invitation                 B) inclination          C) appreciation

D) reputation                E) consideration

 

2-          Though it seems to …………. the principles of their capitalist system, socialism is an integral part of many western European economies.

 

A) control                     B) conflict               C) contribute

D) contradict                E) confuse

 

3-          I don’t want to go to Jim’s wedding, but I’m ……….. to because he came to mine; besides, who could miss his own brother’s wedding?

 

A) anxious                   B) qualified             C) obliged

D) prohibited                E) sensitive

 

4-          Gall’s penfriend invited her to the States for a visit, but unfortunately, she had to ………… the invitation because she couldn’t take time off from her studies.

 

A) decline                     B) refute                 C) deny

D) detest                       E) attend

 

5-          Fountains Abbey, the ……….. of a 12th century monastery in Yorkshire, is a World Heritage site.

 

A) wreckage                 B) destruction         C) project

D) distributions            E) remains

 

6-          I don’t know how Tim’s wife manages to live with him. He’s so ………… one minute, he’s happy and the next he’s depressed.

 

A) grumpy                   B) moody               C) weary

D) angry                       E) scary

 

7-          For being honest and returning the man’s wallet, Stephanie received a/an ……….. of £50 from him.

 

A) bribe                        B) prize                   C) reward

D) award                      E) cash

 

8-          lan received fifty thousand pounds ……….. from the company for the loss of his eye while working on the project.

 

A) profit                       B) allowance           C) wage

D) compensation          E) satisfaction

 

9-          Although Isabel speaks French, it took her a long time to ………… to living in France when she moved from England, but now she is used to it.

 

A) adjust                      B) alter                    C) arrange

D) suit                          E) manage

 

10-       Though it was extremely difficult and she lost eleven pounds in the effort, Susan Butcher managed to ……….. the hardships and win the famous Iditarod 1,850-kilometre, dog sled race.

 

A) employ                    B) endure                C) assume

D) ensure                     E) object

 

11-       The Prince’s Islands are a group of islands in the Marmara Sea, which can be reached so easily from the ………… that some people live on them and work in downtown Istanbul.

 

A) border                     B) edge                   C) mainland

D) countryside             E) continent

 

 

 

 

12-       I tried to phone my mother but the line was engaged. When I got through five minutes later I learnt that, ……………. she’d been trying to call me at exactly the same time.

 

A) regularly                  B) coincidentally     C) officially

D) unusually                E) accidentally

 

13-       When Deboiah called home from Singapore, the line was ao bad that her voice was very ……….. and her parents could barely hear what she was saying.

 

A) potential                  B) disturbed            C) faint

D) distressed                E) silent

 

14-       What I hate most about the place is the terrible ………. . It is extremely cold in winter, and hot and sticky in the summer!

 

A) forecast                   B) terrain                C) atmosphere

D) climate                     E) humidity

 

15-       It was difficult to decide which ……….. of ice-cream to get, but Maria finally chose the coffee.

 

A) likeness                   B) weight                C) taste

D) size                          E) flavour

 

16-       Have you heard? Jane has been fired for being ……….. late for work. I feel sorry for her, but she was always late — she was never in the office before 9.30.

 

A) consistently             B) outstandingly     C) unduly

D) boldly                      E) unreliably

 

17-       Karl simply ……… his mother and either sends her flowers or buys her gifts every week.

 

A) ignores                    B) adores                C) objects

D) endures                   E) perseveres

 

18-       Mike is ………… unemployed, but he’s got a new job starting in June.

 

A) previously               B) currently            C) persistently

D) unprofitably            E) hopelessly

 

19-       Many people say that it’s ………….. not to allow women to be fighter pilots, but others say that it isn’t possible for them to do the job.

 

A) association              B) administration    C) alienation

D) distinction               E) discrimination

 

20-       That man made millions of dollars ……….. due to his own hard work. His father didn’t give him a cent.

 

A) legally                     B) scornfully          C) usefully

D) solely                      E) barely

 

21-       Though some mushrooms are ………… others are so deadly that a small amount can kill a grown man.

 

A) edible                      B) relevant              C) useful

D) portable                   E) wild

 

22-       Steel is a very ……… metal. It can be used roughly and it lasts a long time.

 

A) flexible                    B) predictable         C) durable

D) chewable                                 E) comparable

 

 

 

23-       The Los Angeles Police have a reputation for being ………… which was enhanced by a number of home videos showing them beating people.

 

A) amiable                    B) vigorous            C) crafty

D) delicate                    E) brutal

 

24-       Unfortunately, he has ………… lost his sight in one eye as a result of the accident.  The doctors say there is no chance it will return.

 

A) temporarily              B) permanently      C) inefficiently

D) presently                 E) coherently

 

25-       The workers got a …………. pay rise, only 5%, and were quite unhappy with the management.

 

A) tiny                          B) major                 C) diminishing

D) cheap                       E) massive

 

26-       After the bread dough was made, it was covered and left in a warm place until it …………… to twice its original size.

 

A) deteriorated             B) contracted          C) remained

D) expanded                 E) exploded

 

27-       Her boss is very ………… of her in her aim for career development and encourages her to take classes at night school so that she can get her MBA.

 

A) suspicious               B) curious               C) proper

D) supportive               E) contrary

 

28-       The scientist had to start the experiment over because much of his data was …………… and the results didn’t make much sense.

 

A) illegal                      B) invaluable          C) immobile

D) illiterate                   E) inaccurate

 

29-       They use ships to …………. their goods from China to America because it costs much less than using air transport.

 

A) manufacture            B) dispose              C) convey

D) retail                        E) invest

 

30-       Politicians are rarely known for short speeches; on the contrary, most of them like to drone on for hours without ……….. saying anything.

 

A) actually                    B) relatively            C) briefly

D) considerately           E) reliably

 

31-       Visit several shops before you buy a carpet in Turkey because the prices are so ………… .

 

A) reflective                 B) pleasant              C) stable

D) exclusive                                 E) variable

 

32-       Many African countries suffer from ………… due to war and drought.

 

A) thirst                        B) harvest               C) reliance

D) relief                        E) famine

 

33-       They were lucky they didn’t have a bad accident — their tyres were almost ………… .

 

A) disabled                   B) bald                    C) fixed

D) rubbery                   E) circular

 

34-       Simon told the professor that he was looking forward to tomorrow’s physics examination and the professor, not realising that be was being ………… thanked him.

 

A) imaginary                B) hilarious             C) sarcastic

D) odd                          E) mindful

 

35-       ………… there will be classes as normal on Thursday and Friday; otherwise, they would have told us.

 

A) Seriously                                B) Sincerely            C) Fortunately

D) Evidently                 E) Outrageously

 

36-       They tried to ………… smoking to the canteen, but the staff carried on lighting up in the office.

 

A) reflect                      B) restrict                C) convince

D) forbid                      E) contrast

 

37-       After twenty-five years of marriage, their feelings for each other are still so …………. that they can’t even spend a day apart.

 

A) intense                     B) accurate              C) resistible

D) deliberate                 E) durable

 

38-       Situated around London are a lot of …………. commemorating many different people, among which my favourite is the statue of Fred Perry at Wimbledon.

 

A) monuments             B) bridges               C) settlements

D) contents                   E) souvenirs

 

39-       He lacks inspiration and creativity in his work, but he is certainly …………. he never stops working.

 

A) scheduled                B) permanent          C) customised

D) industrious              E) economical

 

40-       Sables were once found throughout northern Eurasia but are now ………… to Siberia and the northern Japanese Islands because of being overhunted for their valuable fur.

 

A) hampered                B) detained             C) enclosed

D) permitted                 E) confined

 

41-       If you give £30 to the charity, it will………… a family in Africa to live for a month.

 

A) encourage                B) enable                C) estimate

D) insure                      E) monitor

 

42-       I thought he was conceited and unpleasant ……….. but as I got to know him, my feelings changed.

 

A) permanently            B) firstly                                 C) initially

D) obviously                E) repeatedly

 

43-       The village road was extremely ………….. with large hollows here and there,  yet we still got a smooth ride in our new car.

 

A) uneven                    B) gripping             C) slippery

D) eventful                  E) uniformed

 

44-       The pay ……….. between the management and the staff escalated into a full-scale strike.

 

A) raise                        B) distinction          C) argument

D) dispute                    E) extension

 

45-       I don’t really know Tim’s fiancee — she seems nice and she’s very attractive, but I only met her once ……….. when I was on my way out.

 

A) concisely                                 B) shortly               C) briefly

D) flexibly                    E) densely

 

46-       Last night, Holyfield beat his longtime ………… Lennox Lewis, to keep his heavyweight boxing champion title.

 

A) warrior                    B) comrade             C) contestant

D) partner                     E) rival

47-       With the improvements in medical science, doctors have managed to ………… many serious diseases from the world.

 

A) improve                   B) eliminate            C)  reconstruct

D) implicate                  E) train

 

48-       The first time my wife went diving, I waited quite anxiously in the boat until I saw her ………. safely from the water.

 

A) uphold                     B) protrude             C) flood

D) emerge                    E) advance

 

49-       My sister is really self-conscious at the moment because she’s put on weight, but I don’t think it’s that ………… .

 

A) noticeable                B) conscientious     C) positive

D) particular                 E) spectacular

 

50-       The teenager took off his shoes and tiptoed ………… down the passage so that he wouldn’t wake his parents.

 

A) movingly                 B) actively              C) silently

D) evenly                     E) eventually

 

51-       If a child gets something stuck in its throat, it is ……….. to contact a doctor immediately.

 

A) serious                    B) valuable             C) vital

D) mobile                     E) mortal

 

52-       Not many people know that, although Picasso was ………. an artist, he also wrote several short plays.

 

A) literally                    B) desirably            C) adequately

D) primarily                 E) presently

 

53-       When Mandy got her first job, she was able to pay off her long-standing …………. to her brother.

 

A) credit                       B) fare                    C) overdraft

D) loan                         E) debt

 

54-       Philip has always had a/an ………… for children, which is why he became an elementary school teacher.

 

A) familiarity                B) fondness            C) tendency

D) coherence                E) inclination

 

55-       She’s an incredible tennis player — she plays with such ………… that she rarely misses a ball.

 

A) target                       B) precision            C) patience

D) purity                      E) direction

 

56-       I know it’s going to rain again — I can feel the ……….. in the air.

 

A) moisture                  B) perspiration        C) evaporation

D) motion                     E) resistance

 

57-       He went to New York to ………… his fortune, but he ended up on the streets with nothing.

 

A) found                      B) discover             C) unearth

D) seek                         E) explore

 

58-       The changes he is proposing are so ………… that I don’t think they will be accepted because many people are not prepared for such big changes.

 

A) original                    B) radical                C) rational

D) changeable              E) temporary

 

 

 

 

59-       I don’t like neat gardens with tidy flowerbeds — I prefer to ………… seeds all over the place and see what happens.

 

A) excavate                  B) deliver                C) drip

D) ferment                    E) scatter

 

60-       At the moment Oscar is running a business with his brother, but his ambition is to start another company, without his brother, so that he can be the ………. person in charge.

 

A) sole                          B) eventual             C) unique

D) genuine                   E) mature

 

TEST YOUR VOCABULARY

l.B 2.D 3.C 4.A 5.E 6.B 7.C 8.D 9.A 1O.B

ll.C 12.B 13.C 14.D 15.E 16.A 17.B 18.B 19.E 20.D

21.A 22.C 23.E 24.B 25.A 26.D 27.D 28.E 29.C 3O.A

31.E 32.E 33.B 34.C 35.D 36.B 37.A 38.A 39.D 4O.E

41.B 42.C 43.A 44.D 45.C 46.E 47.B 48.D 49.A 5O.C

51.C 52.D 53.E 54.B 55.B 56.A 57.D 58.B 59.E 6OA

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.