The Blog

Confusing Words

Confusing Words

1-5   Confusing Words

Choose the correct answer.

1- Although his story sounded very convincing at first, it turned out that the whole thing was ………. .

A) constructed      B) manufactured     C) fabricated      D) grown     E) materialised

2- Her qualifications were excellent, but what the director particularly liked about her was her ………..

A) confident B) confidential        C) confusing      D) complex                   E) conflicted

3- The cost of rail………. has only risen slightly over the past few years.

A) travel         B) voyage       C) cruise            D) journey E) vacation

4- If Aston Villa ………. the championship this season, they will play in the European Champions League next season.

A) score          B) beat                    C) draw             D)gain                           E) win

5- The ………. tyrant, Maximillian Robespierre, was responsible for the Reign of Terror in France, lasting from 1793 to 1794, during which thousands of people of all classes were beheaded by the guillotine.

A) genius B) infamous            C) faithful              D) unknown E) invaluable

6- Our trainer ………. us how to use the safety equipment.

A) advised B) suggested           C) invited          D) showed        E) asked

7- Most citizens of Britain, …….. the insane and criminals, can be called to jury service, that is to help decide the guilt or innocence of an accused person.

A) denying B) excluding C) implementing         D) discovering E) adopting

8-Taxi drivers in Istanbul………. their prices by thirty percent last week.

A) rose B) ascended C) raised       D) arose E) aroused

9-The area was almost bare, having only a few small bushes, so there was hardly any ………. to sit under at all.

A) shade B) silhouettes C) jungle      D) shadow E) forest

10 – Pyrite is better known as fool’s gold because, although at first sight it appears similar to gold, in contrast to the high price of gold, it is virtually ………. .

A) invaluable        B) costly         C) genuine         D) creditable E) worthless

11- The words ‘dear’ and ‘deer’ sound ……….; however, they have completely different meanings.

A) likely      B) alive       C) likeable          D) alike E) lively

12- The ………. reason that he changed his job was that

he didn’t like travelling abroad on business.

A) principal        B) moral         C) morale   D) eligible         E) principle

13- Your dress looks lovely. Bright floral fabrics have always ……….

you.

A) fitted        B) matched           C) suited       D) complimented         E) appealed

14- The doctor is with another patient at the moment, but he will be

available …………. .

A) currently        B) presently        C) permanently       D) occasionally        E) momentarily

 

15- Tour advice about living in Istanbul was ………. to me and

helped me settle in here quickly and easily.

A) worthless        B) valueless        C) worthy    D) invaluable           E) viable

16- Climbers attach ropes to themselves and to the rock face they are climbing in order to ……….. themselves from falling very far if they slip.

A) avoid          B) ignore         C) dissuade        D) prevent              E) miss

17- While digging the foundations of the new council offices, the   workmen ………. the remains of a Roman bath.

A) invented        B) indicated            C) displayed      D) devised     E) discovered

18- You can use the company car at the weekend as long as you are careful with it and don’t……….. it.

A) disuse          B) dissolve               C) unuse       D) refuse           E) misuse

19- We’ve decided to sell our car and buy a more …………… one,  which won’t keep breaking down at the most inconvenient times.

A) reliable          B) dependent             C) sensible           D) audible           E) sensitive

20- Has anybody got any ………. suggestions of how we can  celebrate our club’s tenth anniversary?

A) insensitive          B) sensitive           C) senseless         D) sensible           E) insensible

21- I thought I had just mislaid my glasses, but. as I’ve been looking for them for two days without success, I’m beginning to think I’ve ………. them.

A) loosened          B) lost       C) founded   D) broken         E) crashed

22- When we were children, our grandfather used to ………. us wonderful stories about his adventures in India.

A) say           B) comment        C) state            D) talk          E) tell

23-   Forty percent of America’s immense prison population are ………. and a total of 21 million ordinary Americans cannot even read at a fourth-grade level.

A) illiterate           B) illegitimate           C) edible            D) illegible           E) eligible

24-   Police have never been able to identify the men who ………..paintings from the National Art Gallery seven years ago.

A) robbed          B) kidnapped           C) mugged      D) stole             E) broke into

25- Look! If we sign up for a ‘Gima’ card, we could win something and the top ……….. is a Fiat Uno.

A) gift             B) price              C) reward    D) medal           E) prize

 

Confusing  Words

 

l.C      2.A        3.A            4.E    5.B       6.D      7.B       8.C       9.A      10.E

11.D  12.A    13.C   14.B  15.D    16.D    17.E     18.E     19.A      20.D

21.B  22.E    23.A   24.D    25.E

 

perizathoca

İngilizce Öğretmeni

Leave a Comment

Your email address will not be published.