TEST YOUR VOCABULARY 2-TEST-2

VOCABULARY TESTS with answer keys YDS

TEST YOUR VOCABULARY 2

 

1-               In Britain, the ………. for income tax is about three thousand pounds Per person; in other words, once you have earned over this amount, you start paying tax.

 

A) barrier                  B) price                   C) tradition

D) threshold              E) proportion

 

2-               I got a stain on my white T-shirt, so I………. it in warm water and detergent overnight.

 

A) rinsed                   B) dispensed           C) scrubbed

D) soaked                 E) starched

 

3-               My hands were so cold that my fingertips were completely ………..  I couldn’t feel them at all.

 

A) collapsed              B) scarred               C) digital

D) sore                      E) numb

 

4-               It’s important to Norma that her three children are honest with her  she hates the thought of them being ………. and doing things behind her back.

 

A) shy                       B) sneaky               C) sincere

D) serious                                 E) slippery

 

5-               After a hard day at work, Janine likes to ………. herself by having a hot bubble bath followed by a cup of hot chocolate and biscuits. This little indulgence makes her feel really good!

 

A) pamper                 B) replace               C) devise

D) produce                E) cleanse

 

6-               Julie is afraid of her boss and always speaks ………. to him, but he’s actually a nice guy and he’d really prefer it if she were more self-confident in his presence.

 

A) boldly                  B) shamefully         C) timidly

D) respectfully          E) immensely

 

7-               I don’t know what Jenny’s problem is — I’ve just seen her in the street and I know she saw me, hut she walked straight past me and she just ……….. me.

 

A) referred                B) acknowledged    C) accorded

D) embraced             E) ignored

 

8-               The few democratic periods in the country’s history have been ………… not lasting for long before being brought to an end by military action.

 

A) sklllful                 B) permanent          C) dictatorial

D) elected                  E) transitory

 

9-               Although in Europe and America, trees are decorated at Christmas time, this ……….. formed part of an earlier pre-Christian festival.

 

A) custom                                 B) routine               C) proverb

D) harvest                                 E) fashion

 

10-            If you want your seeds to grow into healthy plants, you need to ……… them by giving them plenty of water and light.

 

A) mature                  B) nurture               C) improve

D) increase                E) inflate

 

11-            Molly forgot to put salt and spices into the stew she made for dinner, and as a result, it was really ……… and bland.

 

A) harmful                B) raw                    C) tasteless

D) delicious              E) nourishing

 

 

 

12-            In Bangladesh, where only one third of the population can read and write, any form of education is an advantage, while a university education is available only to the ………. few.

 

A) practical               B) privileged           C) intelligent

D)  expensive            E) rational

 

13-            There is an English idiom which says that beauty is only skin-deep — in other words, beauty is only a ………. quality and you should judge people by their personalities.

 

A) fabled                   B) needful               C) fundamental

D) superficial            E) satisfactory

 

14-            Sheep …….. on New Zealand’s grassy meadows in the mild and comfortable climate and outnumber humans 20 to 1.

 

A) thrive                   B) raise                   C) support

D) grow                    E) assemble

 

15-            As I was getting off the train on the London Underground, my scarf slipped from around my neck into the ………. between the train and  the platform.

 

A) trench                   B) depth                  C) gap

D) difference             E) distance

 

16-            With the introduction of electric street lighting, the old gas lamps became ……….. and the men that used to light them unemployed.

 

A) extinct                  B) trendy                C) obsolete

D) futuristic              E) useful

 

17-            Kelly doesn’t like buying expensive clothes for her kids because they ……… them so quickly.

 

A) fit                         B) utilise                 C) suit

D) outgrow               E) mature

 

18-            After Pamela’s son disappeared while he was on holiday in Thailand, she felt desperate and was unable to eat or sleep much because of the ……… she was experiencing.

 

A) reliance                B) torment              C) insistence

D) weariness             E) elation

 

19-            Things were difficult foi Roger when he first started his own business, so several members of his family offered to help him, but he refused all offers of ……….. .

 

A) insistence             B) comfort              C) persistence

D) satisfaction           E) assistance

 

20-            When George entered the student union, he was enthusiastic about changing things, but when he realised that they actually had no power at all, he became ……… and quit,

 

A) excited                 B) conceited            C) cautioned

D) deluged                E) disillusioned

 

21-            Don’t eat those plums — they’re still green and won’t be ……… for several days.

 

A) ripe                      B) rotten                 C) proper

D) mature                 E) raw

 

22-            Although she was trying to conceal the fact, Vivian’s ……… indicated that she was tired and probably wanted us to go home.

 

A) hiccups                B) sneezes              C) yawns

D) burps                   E) coughs

 

23-            Stephen’s ……….. to his job is beyond belief. He has never missed a day’s work through illness in his life and he has always been loyal to the company.

 

A) specialisation       B) dedication          C) alteration

D) domestication       E) description

 

24-            In race walking, an Olympic sport, racers walk at a ……… pace; that is, they walk very fast, but never run.

 

A) sudden                                 B) brave                  C) idle

D) dull                      E) brisk

 

25-            The earthquake shook the building and shattered the glass in all the windows, but luckily, it didn’t cause much ………. damage, so the school can be repaired.

 

A) educational           B) constructive       C) superficial

D) structural              E) comparable

 

26-            In the days of apartheid, South Africa was barred from many international events because the international community wanted to demonstrate to the South African government that………….. of its black citizens was wrong.

 

A) oppression           B) depression         C) resistance

D) justice                  E) recognition

 

27-            Victoria won’t travel on the commuter trains because she doesn’t want to sit next to some of the people who use them, which is typical of her ………. attitude.

 

A) considerate           B) snobbish            C) greedy

D) rusty                    E) unworldly

 

28-            Brian was disappointed with his late aunts will.  His ……… was a tumbledown old cottage in the middle of nowhere. He had expected a large sum of money.

 

A) allowance             B) inheritance         C) heredity

D) penalty                                 E) obedience

 

29-            Although banks do occasionally go bankrupt, I think keeping your money in five different banks is, perhaps ………. cautious.

 

A) harshly                                B) grossly               C) tightly

D) unduly                 E) willingly

 

30-            When they put the price of petrol up tor the third time in a month, there was a/an ………….. — everyone protested about it.

 

A) chaos                   B) urge                   C) outcry

D) allege                   E) preach

 

31-            You’ll never see Keith looking smart — he’s a really ………. dresser. I don’t think he owns a suit and he certainly doesn’t know how to use an iron!

 

A) reliable                 B) trendy                C) chaotic

D) traditional             E) sloppy

 

32-            Before the introduction of ‘long-life1 milk, soldiers used to be given ……….. milk, which is thickened and preserved by a process of boiling and evaporating fresh milk.

 

A) hardened              B) liquid                 C) stale

D) concise                 E) condensed

 

33-            Paula wanted to buy a Turkish carpet before she left Turkey, so her friend Esra helped her to …………… one at a good price.

 

A) gain                      B) retail                   C) purchase

D) obtain                   E) steal

34-            In the film ‘Jurassic Park’ scientists took DNA samples from mosquitoes that had been ……… in amber. This is unlikely to ever happen for real because amber doesn’t keep insects intact like this.

 

A) explained             B) persevered         C) connected

D) preserved             E) constrained

 

35-            The rumour is that Prince Charles is going to get married again, but as yet it is ………… so it might be completely untrue.

 

A) incomplete           B) unconfirmed      C) undeniable

D) inaccurate             E) impractical

 

36-            “Why is everyone in the stadium wearing black armbands?” asked a visitor to the local football club.  “Oh, they axe ……… the death of the club chairman, who died last week,” explained a regular.

 

A) pouring                B) timing                C) explaining

D) mourning             E) souring

 

37-            My next door neighbours have just bought a garden well — it doesn’t work of course, it’s purely …………… — but it’s quite pretty.

 

A) ornamental           B) mechanical         C) desirable

D) functional             E) unnatural

 

38-            In the 1980s, Ed Jones played for the Dallas Cowboys football team, where the fans called him ‘Too Tall Jones’. He got this ……… because, at 2.1 metres, he was much taller than anyone else in the league.

 

A) label                     B) praise                                 C) nickname

D) surname               E) forename

 

39-            Whether the current policy can improve the economy is ………. . Personally, I don’t think it will have much effect.

 

A) deteriorating         B) financial             C) questionable

D) misleading           E) influential

 

40-            We wanted to go to the beach, but when we woke up and saw the sky completely covered with clouds, we decided that as it was …………  we would go to the cinema instead.

 

A) covered                               B) scenic                 C) picturesque

D) overcast               E) atmospheric

 

41-            When I asked Nicky if she’d enjoyed the evening, she gave me a rather …… …. answer — I wasn’t sure if she’d had a really good time or hated every minute of it.

 

A) apparent               B) vague                                 C) furious

D) insecure               E) opinionated

 

42-            There’s a …….. in the pipe that drains the water from the kitchen sink — I need to unscrew it and see if I can find and remove the obstruction.

 

A) blockage              B) tap                      C) basin

D) flow                     E) drip

 

43-            I’m really ………. about the accuracy of IQ tests — I know some real idiots who apparently got very high scores.

 

A) skeptical               B) frantic                C) decisive

D) unstable               E) definite

 

44-            Many people in the UK argue that the death penalty should be brought back for murderers. They say that the prison system offers no ………. and that murderers are not frightened of it.

 

A) competence          B) maturity             C) deterrent

D) attraction              E) virtue

45-            It rained last night and my roof ……….. so badly that I had to move my bed and position a plastic bucket to catch the water.

 

A) permitted              B) curved                C) floated

D) inundated             E) leaked

 

46-            We were not completely surprised when we read in the paper that a bomb had gone off in our local town hall, as we had heard a loud ………..  the night before.

 

A) disaster                B) blast                   C) crackle

D) crush                    E) smash

 

47-            There have been many ……….. theories about the unexplained disappearances of planes and boats in the area known as the Bermuda Triangle, including suggestions that they have been carried off by aliens.

 

A) capable                 B) proven               C) scientific

D) fanciful                E) abundant

 

48-            I’m afraid it will be impossible for us to visit this weekend as Jim has a/an ……….. lot of work and will have to work on Saturday, but hopefully, we will be able to come next week.

 

A) anxious                B) strenxius            C) stressful

D) believable             E) awful

 

49-            My aunt Nora isn’t mean — she’s just …………… – she just tries to save money on whatever she can and find bargains as she doesn’t want to waste her money.

 

A) generous              B) thrifty                 C) miserly

D) extravagant          E) indulgent

 

50-            To be suitable for an expedition to the foothills of the Himalayas, a tent must be able to …………. winds of up to 75 kilometres per hour.

 

A) withstand             B) erect                   C) confront

D) explore                 E) detect

 

51-            Charlie Chaplin was a/an ……….. entertainer, who perfected a comic image of a ‘gentleman tramp’.  There has never been an actor like him.

 

A) frightful               B) ordinary             C) common

D) unique                  E) acute

 

52-            Please send me a copy of ‘Wildflowers in Britain,’ as advertised in The Sunday Times. I ………. a cheque for £3.50.

 

A) subscribe             B) enclose               C) fold

D) purchase              E) transmit

 

53-            He considered himself an honest man; nevertheless, he had no alternative other than to …….. the border guards; otherwise, he might have been stuck in Morocco for ever.

 

A) fine                      B) engage               C) tackle

D) employ                 E) bribe

 

54-            Claire can’t ……… at all — when she tries, she always closes both eyes instead of just one.

 

A) grin                      B) frown                                C) blink

D) wink                    E) peer

 

55-            William is so vain. He has just walked into the office and ………. announced that he is the best salesperson in the company.

 

A) hesitantly             B) socially              C) arrogantly

D) unconfidently       E) negatively

 

56-            When Thalia’s son fell over and scraped his knee, she cleaned off the blood, applied a little antiseptic …………. and stuck on a plaster.

 

A) solvent                                 B) moisturizer         C) soap

D) bleach                  E) ointment

 

57-            Oh no! I’ve just put my arm into the washing-up water and wet the ……… of my shirt. I’d better go and change.

 

A) sleeve                   B) tail                      C) collar

D) lap                        E) pocket

 

58-            To make a delicious milkshake, first, put some ice-cream and some milk in the mixer and ……… them for about a minute.

 

A) separate                B) grill                    C) blend

D) broil                     E) roast

 

59-            Most kids want to be train drivers or policemen when they grow up, but I always wanted to be a/an ………. and live under the sea for extended periods, studying the life forms there.

 

A) astronaut              B) cosmonaut         C) mariner

D) aquanaut              E) oarsman

 

60-            The crowd watched the ………. sight of the molten lava flowing from the volcano, wondering if it would stop before it reached their village.

 

A) annoying              B) awesome            C) splendid

D) grand                   E) consistent

 

TEST YOUR VOCABULARY 2

l.D 2.D 3.E 4.B        5.A 6.C 7.E 8.E 9.A 10.B

ll.C 12.B 13.D 14.A     15.C 16.C 17.D 18.B 19.E 20.E

21.A 22.C 23.B 24.E     25.D 26.A 27.B 28.B 29.D 30.C

31.E 32.E 33.C 34.D     35.B 36.D 37.A 38.C 39.C 40.D

41.B 42.A 43.A 44.C     45.E 46.B 47.D 48.E 49.B 5O.A

51.D 52.B 53.E 54.D     55.C 56.E 57.A 58.C 59.D 60.B

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *