TEST YOUR VOCABULARY 17

Uncategorized VOCABULARY TESTS with answer keys YDS

TEST YOUR VOCABULARY 17

 

1-            The murderer obviously had no feelings for his victims. He was a cold-blooded killer, who was ……… of emotions.

 

A) devoid                    B) abundant            C) incapable

D) useless                   E) irritated

 

2-            The ice-dancers scored a perfect mark of six from the German judge, so he obviously thought that their program was ………. .

 

A) tolerable                 B) sedentary           C) applicable

D) exhausting             E) faultless

 

3-            Arthritis can be a/an ………. illness in extreme cases and can affect a person’s hip joints, causing disabling pain, and requiring major surgery.

 

A) dissatisfied             B) crippling            C) nutritious

D) indelicate                E) painless

 

4-            We can get to Izmir by train or, ………. if you prefer to, we could go by coach.

 

A) selectively              B) considerately      C) knowingly

D) alternatively           E) tactfully

 

5-            She had never before had the opportunity to travel abroad, so she decided to ……….. the opportunity and accept her aunt’s offer of a holiday in Paris.

 

A) feed                        B) miss                   C) seize

D) create                     E) expect

 

6-            With the weather being so ……….. these days, one day sunny, and the next rainy, it’s difficult to make a plan for a picnic.

 

A) unpredictable         B) immature            C) definite

D) determined             E) convertible

 

7-            I don’t like the man who lives across the road because he is very dishonest. I………. him totally.

 

A) misplace                 B) distrust               C) conduct

D) campaign               E) unload

 

8-            The doctor gave Elsie a/an ……….. telling her to take the tablets three times a day.

 

A) description             B) condition            C) examination

D) prescription            E) operation

 

9-            The pain in Mary’s chest was very ……… and it felt as if she was being stabbed with a knife every time she breathed.

 

A) rough                     B) bearable             C) curable

D) acute                      E) fragile

 

10-         Kate didn’t like her pink jumper, so she decided to ……… it a different colour. She eventually decided on blue.

 

A) dye       B) roll         C) pick        D) knit           E) fold

 

11-         During the 24-hour dance marathon, some of the contestants became ………. . Dancing for so long without stopping made them very tired.

 

A) refreshed                B) enthusiastic        C) fatigued

D) balanced                 E) musical

 

12-         Pauline ……… Lucy through her university course by typing her essays for her.

 

A) defended                B) praised               C) hardened

D) aided                      E) tested

 

 

 

 

13-         Leopold I, the first king of Belgium after it had declared independence, ……….. Dutch attempts to reconquer the country and finally  made them recognise Belgium’s independence in 1839.

 

A) rejoiced                  B) stamped             C) surrendered

D) erased                    E) repelled

 

14-         Kate and Richard were enjoying their holiday so much that they decided to ………. it and have an extra week there.

 

A) intend                     B) depend               C) solve

D) reduce                    E) extend

 

15-         When animals on the farm are ready to be eaten, they are killed by professional people, who ………. them according to some set standards.

 

A) promote                 B) slaughter            C) flourish

D) accommodate         E) resent

 

16-         We will have to ………. our new business before we make much profit. Getting it well known will take a little while, but we will get there eventually.

 

A) discourage             B) compete             C) resign

D) establish                 E) fold

 

17-         Passing my university degree was a very ………. feeling. I felt really proud!

 

A) instinctive              B) moody               C) gratifying

D) humiliating             E) moderate

 

18-         There is no longer a/an ……… on the amount of alcohol which the British can purchase in Europe. As long as it is for personal consumption,  you are allowed to buy as much as you can carry.

 

A) reservation             B) dishonesty         C) ailment

D) finance                   E) restriction

 

19-         ……… I found some of her remarks offensive, especially what she said about her country’s current policy.

 

A) Suspiciously          B) Effectively         C) Awkwardly

D) Personally              E) Accidentally

 

20-         I suspect the light in the kitchen is going to stop working soon because it has been ………. for the last week.

 

A) shivering                B) blinking             C) trembling

D) switching               E) shining

 

21-         It was such a good cause that virtually everybody in the town ……….. something to the collection for the victims of the disaster.

 

A) loaded                    B) contributed         C) participated

D) motivated               E) withdrew

 

22-         After the flood, the victims were living in ………. conditions, causing outbreaks of diseases such as dysentery and cholera.

 

A) appalling                B) untidy                C) preventive

D) sanitary                  E) ordinary

 

23-         It is so cold at the North Pole that your fingers can be affected by ……….. if you take off your gloves. Once this happens, it is possible that you will lose your fingers.

 

A) camping                                 B) consumption      C) frostbite

D) clothing                  E) mystery

 

 

 

 

24-         Dense fog quickly descended on the MS motorway yesterday. Drivers couldn’t see where they were going, so there were lots of ………. .

 

A) collisions               B) contacts              C) breakdowns

D) certificates              E) appointments

 

25-         Iowa’s major natural resource is its agricultural productivity. The soil there is very ……….. and it has the highest percentage of land under cultivation of any state.

 

A) visible                    B) abundant            C) arid

D) mature                    E) ferule

 

26-         Thomas’s father was very ………. making him and his brothers obey his demanding rules.

 

A) slender                   B) stern                   C) greedy

D) round                     E) considerate

 

27-         I prefer to take ………. headache medicine; otherwise, I find it difficult to swallow the tablets.

 

A) sinkable                 B) natural                C) drinkable

D) edible                     E) soluble

 

28-         The official was convicted of receiving a ………. from the construction company, fired, and sentenced to one year in prison.

 

A) quotation                B) bid                     C) bribe

D) verdict                    E) penalty

 

29-         For the oral exam, the teacher opens the book ……… and asks the students to talk about whatever the topic on that page is.

 

A) randomly               B) solidly                C) mysteriously

D) plainly                    E) reluctantly

 

30-         I want this quarrelling to ………. . It has to stop before it does the party’s image a great deal of harm.

 

A) intensify                B) consume            C) seize

D) cease                      E)reserve

 

31-         ……… it seemed that Joyce had not been injured in the car crash; however, it subsequently turned out that she had sustained an injury to her  neck caused by the jerk.

 

A) Fortunately            B) Artificially         C) Deliberately

D) Relentlessly           E) Initially

 

32-         The hosts were ………. of their vegetarian guests’ dietary requirements and made sure that some of the food at the party did not contain animal products.

 

A) useless                   B) mindful              C) ignorant

D) hideous                  E) unfeeling

 

33-         The brand new cold ………. seems to work really well. It cleared Sue’s cold up very quickly indeed.

 

A) remedy                   B) donation             C) intensifier

D) refuse                     E) measure

 

34-         The heater in my car is ………. because it only seems to warm up the interior when it’s not very cold outside.

 

A) inestimable             B) useless               C) deadly

D) efficient                  E) breezy

 

35-         Jemima decided to ……….. her family back as far as she could, but unfortunately, the records had been lost during the war.

 

A) chase                      B) fasten                                 C) instruct

D) trace                       E) vary

 

 

36-         The statement by the president has several………. for the average family, the most significant of which is the reduction of income tax they will pay in the future.

 

A) suspicions              B) connections        C) implications

D) combinations         E) complications

 

37-         The countryside in Cornwall is very ………. . There is very little noise or disturbance of any kind.

 

A) dull                        B) disorderly          C) tranquil

D) crafty                     E) rough

 

38-         It hasn’t rained in some parts of Morocco for over four years and if the ………… doesn’t break soon, many people are going to have to move.

 

A) drought                  B) assistance           C) temperature

D) atmosphere            E) forecast

 

39-         The attacker grabbed Julester around the ………. trying to strangle her.

 

A) wrist                      B) waist                  C) head

D) knee                       E) throat

 

40-         Johnny told his mother that he had done reasonably well in the test. He must have sounded ……… because she believed him.

 

A) enormous               B) brave                  C) loud

D) convincing             E) verbal

 

41-         When his arm began to ……….. Kevin knew that it was broken. By the time he arrived at the doctor’s, it was twice its normal size.

 

A) store                       B) swell                  C) crush

D) shrink                    E) bubble

 

42-         Ever since the dog fell into the lake, he’s been terrified of water, and prefers to keep a safe ……… from it.

 

A) decision                 B) interest               C) distance

D) worry                     E) measurement

 

43-         Soon after its opening, the new company became ……… .It had to close down because it had no money with which to pay its bills.

 

A) dishonest               B) manageable        C) subscribed

D) thrilled                   E) insolvent

 

44-         When his father died, Gerry ………. his father’s fortune in his will, and now he is a multimillionaire.

 

A) designed                B) predicted            C) marveled

D) inherited                 E) adopted

 

45-         The clerk of the court was sent by the judge to ………. the next witness, who was waiting in the hall.

 

A) sack                       B) fortify                C) summon

D) dismiss                  E) indulge

 

46-         Brenda was the only ……… of the plane crash.  Sadly, everyone else on board was killed.

 

A) passenger               B) victim                 C) livelihood

D) crew                       E) survivor

 

47-         I didn’t want to say out loud that she was displaying her graph upside down, so I began to ………. discreetly by pointing to the overhead projector screen.

 

A) hint                        B) shout                  C) exhibit

D) reveal                     E) suspect

 

 

 

48-         I prefer the ………. end when I go to the swimming pool, because I feel safer when I feel that my feet can touch the bottom in case of emergency.

 

A) shallow                  B) distant                C) modest

D) broad                     E) apparent

 

49-         As she had just lost her second son in the civil war, there was little anyone could say to ………. her.

 

A) conduct                  B) console              C) sympathise

D) pity                        E) enliven

 

50-         A huge tree had fallen across the road making the village ………. . Absolutely nothing could get past the tree and into the village.

 

A) unbreakable           B) interrupted         C) unfriendly

D) passable                                 E) inaccessible

 

51-         It wasn’t practical for everybody to go into the jungle to see what was there. Therefore, two people were sent in to ……… and report back with their findings.

 

A) expand                   B) explode              C) exasperate

D) explore                   E) exclude

 

52-         People are becoming more and more conscious of the benefits of regular exercise, ………. the growth of the sports equipment and leisure industries.

 

A) sharpening             B) accelerating        C) relaxing

D) earning                   E) training

 

53-         After Scott had his beard shaved off, his appearance was ………. different. Some of his friends didn’t even recognize him.

 

A) noticeably              B) barely                 C) considerately

D) especially               E) peculiarly

 

54-         Mark knocked Barbara’s vase over by accident and, unfortunately, it is ……….. as it was bought in China by her uncle.

 

A) innumerable           B) opaque               C) irreplaceable

D) immense                E) meticulous

 

55-         Wow! That new outfit really ………. you, Michael. You look fantastic.

 

A) presents                 B) relates                C) concerns

D) suits                       E) cares

 

56-         Not only does this new yogurt taste good, but there are no ………. In it. Not having any preservatives in it makes it very good for you too.

 

A) vitamins                                 B) reactions            C) crusts

D) benefits                  E) additives

 

57-         Terry is very ……… as he always throws things away that can be recycled.

 

A) fruitful                   B) wasteful             C) lifeless

D) immodest               E) naughty

 

58-         …….. people can’t get their wheelchairs up stairs, so wherever possible, wheelchair ramps should be installed.

 

A) Diabetic                 B) Imperfect           C) Foreign

D) Disabled                E) Alien

 

59-         I am really disappointed because; my new T-shirt ……… in the washing machine. It is too small now and I can’t wear it any more.

 

A) evaporated             B) excluded            C) shrank

D) patterned                E) exposed

 

60-         The finding of the body this afternoon ……… proved the case against the Mafia leader.

 

A) decisively               B) temptingly          C) furiously

D) calmly                    E) gorgeously

 

TEST YOUR VOCABULARY

1.A 2.E 3.B 4.D 5.C 6.A 7.B 8.D 9.D 10.A

ll.C 12.D 13.E 14.E 15.B 16.D 17.C 18.E 19.D 20.B

21.B 22.A 23.C 24.A 25.E 26.B 27.E 28.C 29.A 30.D

31.E 32.B 33.A 34.B 35.D 36.C 37.C 38.A 39.E 40.D

41.B 42.C 43.E 44.D 45.C 46.E 47.A 48.A 49.B 50.E

51.D 52.B 53.A 54.C S5.D 56.E 57.B 58.D 59.C 60.A

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *