TEST YOUR VOCABULARY    5

1-       Mark’s and Spencer, now a multi-national company, ………. as a market stall in 1884.

 

A) originated  B) terminated          C) invested

D) purchased E) manufactured

 

2-       Ann was ……….. dressed for her sister’s wedding,

with a light blue suit and matching shoes.

 

A) evidently   B) artistically          C) appetisingly

D) tastefully   E) compulsorily

 

3-       The mailman delivered the heaviest parcel first to

……… his load.

 

A) arouse      B) drown                                C) lighten

D) relieve      E) relax

 

4-       Bob found his wife more of a ……….. than a help

with the painting of the house.

 

A) assistance B) barrier                C) deterrent

D) hardship   E) hindrance

 

5-    Computers greatly ………. every kind of calculati-

 

A) activate     B) instruct               C) educate

D) facilitate    E) derive

 

6-    The only problem with the house is that it ……..

central heating, which means we’ll have to use a stove for heating.

 

A) lacks        B) deprives             C) installs

D) breaks      E) fails

 

7-       After much discussion, the trade union recom-

mended the workers to ……….. the management’s pay offer because it was far below the inflation rate.

 

A) select       B) reject                  C) deny

D) repel        E) permit

 

8-       People with fair skin are extremely ……….. to

sunburn and should use plenty of suntan lotion when sunbathing.

 

A) secure       B) appropriate         C) vulnerable

D) sensible    E) unreasonable

 

9-       The house had little protection from the wind as the hillside on which it was situated was only ……….. covered with trees.

 

A) roughly         B) sparsely        C) occasionally

D) infrequently   E) abundantly

 

10-    After placing an advertisement for a new flatmate in the newspaper, William received several……….. replies.

 

A) immense   B) uninterested       C) swift

D) hurried     E) abrupt

 

11- At the end of the meeting, the chairman asked all

those who were in ……….. of the proposal to raise their hands, but to his surprise, fewer than half of the members supported it.

 

A) goodwill         B) favour                             C) option

D) assistance E) benefit

 

 

 

 

 

 

12- Although he doesn’t really like the opera, he

……….. accompanies his wife when she has nobody else to go with.

 

A) persuasively            B) scarcely        C) slightly

D) occasionally            E) seldom

 

13- Steven quit his job with the marketing firm for

a/an ……….. of reasons. It was not just the low salary, as many of his friends thought.

 

A) variety         B) abundance      C) difference

D) uniformity    E) agreement

 

14-  Following the disaster, $1OO,OOO was raised in

……….. to the radio appeal.

 

A) progress    B) indicator             C) response

D) return        E) solution

 

15-  Since Susan is colour-blind, she can’t make the

……….. between red and green.

 

A) distinction B) judgement          C) contrast

D) decision    E) similarity

 

16-  Before he could buy the new machine, the

manager had to wait for  the ………..of the board of directors.

 

A) appreciation    B) approval       C) consumption

D) improvement  E) admiration

 

17- Vegetables are said to be healthier when they

are eaten ……… but I wouldn’t even consider eating certain vegetables uncooked.

 

A) tasty             B) raw                 C) fried

D) cultivated     E) grilled

 

18-   Bill closed the window, as there was a/an ………..

blowing round the back of his neck.

 

A) wind         B) draught              C) chill

D) air             E) breeze

 

19-  Jack’s father had an amazing ability to ………..

wild horses.

 

A) excite        B) possess              C) tame

D) achieve     E) indicate

 

20-    Obviously, the poison was not very ……….. as

the rats returned the next day.

 

A) strict              B) capable          C) serious

D) convincing    E) effective

 

21-    To get the pay increase for its members, the trade union was hoping to use ……….. rather than force.

A) confidence    B) aggression     C) persuasion

D) activity          E) announcement

 

22-    The trip to town in order to buy curtains proved to be ……….. because the shop was closed.

 

A) pointless      B) fruitful            C) profitable

D) reasonable   E) aimless

 

23-    Brian saw the woman fall into the water and

realised that she would ……….. unless he acted quickly.

A) drench      B) sink                    C) drown

D) float          E) soak

 

 

 

 

24-    Due to the blockage caused by the avalanche, the passengers were forced to ……….. the train and walk the rest of the way.

 

A) delay        B) cancel                 C) board

D) dismiss     E)abandon

 

25-    The childless couple, having failed to have their

own child, decided to ……….. a baby from those who had lost their parents in the flood.

 

A) approve                B) assume   C) declare

D) adopt                    E) surround

 

26-    Her department manager ……….. informed Mary

that her short skirt was unsuitable for the office.

 

A) accurately   B) rapidly             C) favourably

D) sparsely      E) tactfully

 

27-    It is ……….. in Turkey to sing the national anthem

before each football match. It’s sung even before the matches they play with foreign teams.

 

A) occasional    B) regular           C) domestic

D) passionate    E) customary

 

28-    In order to ……….. for this position, you should be

able to speak English fluently, and know how to use   the computer.

 

A) qualify     B) resign                 C) achieve

D) instruct    E) nominate

 

29-    Mr Grey refused to buy any shares in the arms company, as he believed it to be ……….. wrong.

 

A) swiftly         B) morally           C) mistakenly

D) honourably  E) considerably

 

30-    Steven was accused of stealing some money, which was an accusation he ……….. denied.

 

A) vigorously               B) deliberately        C) hastily

D) narrowly  E) feebly

 

31-    Leonardo da Vinci worked ………. on his best-

known painting ‘The Mona Lisa, paying great attention to every detail.

 

A) apparently    B) recklessly       C) presumably

D) meticulously E) essentially

 

32-    In order to ……….. his diet, Michael took multi-

vitamin tablets.

 

A) strike        B) endure                C) load

D) fortify       E) confirm

 

33-    Owing to the lack of public transportation, the downtown area of the city is ……….. with private cars.

 

A) increased  B) congested           C) mounted

D) shattered   E) revealed

 

34-    The manager bought his secretary a bunch of flowers in ……….. of all her hard work.

A) ingratitude    B) negligence     C) revelation

D) appreciation  E) understanding

 

35- Because they bad sold out of tickets, the only way for Barbara to obtain a ticket for the play was through a last minute ……….. .

A) appointment B) enrollment   C) cancellation

D) revision        E) compensation

 

 

36-  Timothy quit his job as a postman as the early hours

didn’t really ……….. him.

 

A) suit            B) occur                  C) match

D) agree         E) respect

 

37- Even in regions with ……… annual rainfall,

irrigation may be necessary for certain crops if the seasonal distribution is such that a dry period comes during the growing season.

 

A) generous   B) tolerable             C) capable

D) adequate   E) dense

 

38- When the singer fell ill just before the concert, the audience was offered the choice of a full……….. or tickets for a new date.

 

A) refuse       B) appeal                C) promise

D) content     E) refund

 

39- Prices have not remained …….. since the last

elections. In fact, they have changed almost every month.

 

A) steady       B) identical             C) precise

D) splendid   E) gradual

 

40- Michael’s job involves an excessive amount of travelling, but fortunately, the …….. is met by the company.

 

A) admission  B) reduction          C) expense

D) allowance   E) measure

 

41-   Jeannine was confident that she was ……….. of

coping with the responsibility of her new job.

 

A) useless     B) efficient              C) gifted

D) sensible   E) capable

 

42-   The terrorists were ……….. in their treatment of the

hostages when their demands were not met.

 

A) painful      B) merciless            C) meaningless

D) greedy      E) significant

 

43-   Considering how limited our resources were, the

work we produced is quite

 

A) plentiful       B) reluctant          C) baseless

D) satisfactory  E) intensive

 

44- Because ours is a large family, it is hardly possible

to find the bathroom ……… in our house. It is always occupied by someone.

 

A) expansive B) vacant                C) agreeable

D) scarce       E) damp

 

45- Wheat grows well in the west of England because

the soil is very …………. allowing high crop yields.

 

A) fertile                 B) inferior    C) grand

D) sparse       E) sharp

 

46- It was a risky situation and the bomb disposal expert was sweating so much that he had to ……….. his forehead several times.

 

A) flood                B) rinse                                C) wipe

D) dust         E) shake

 

 

 

 

 

 

 

47-  Cases of typhoid were ……….. less common

following the discovery of penicillin.

 

A) intensively    B) customarily   C) formerly

D) considerably  E) faithfully

 

48- After reading the statistics on lung cancer, Mr

Smith decided to ……….. his children from smoking.

 

A) consider     B) encounter         C) retreat

D) discourage  E) recommend

 

49-   Experts argue that television viewing does not

injure the eyes, but……… on the same distance and area for long periods may tire them.

 

A) placing      B) insisting             C) observing

D) glimpsing E) focusing

 

50- When natural disasters such as floods or earthquakes occur, it is necessary to take precautions against……… drinking water.

 

A) irrigated       B) contaminated   C) operated

D) exasperated  E) investigated

 

51-   Circuses, like all businesses, had to struggle for

………. through the long depression years starting in 1929.

 

A) expense        B) tolerance        C) survival

D) compliment  E) bankrupt

 

52- Prior to the 19th century the only Swedish writers

to have significant………… outside their native land were Carolus Linnaeus and Emanuel Swedenborg, both known for their scientific writings.

 

A) validity     B) relevance            C) courage

D) distance    E) Impact

 

53-    ………… Maria still makes a few mistakes, but her

command of English has greatly improved.

 

A) Admittedly   B) Knowingly         C) Readily

D) Willingly   E) Freely

 

54-    Carol and Robert’s divorce was a shock to

everybody, as they gave no ……….. that they were unhappy together.

 

A) indication     B) disagreement  C) guide

D) description   E)record

 

55-    The police officer has been ……….. suspended

from his job, while the investigation into the claim that he took bribes has been completed.

 

A) permanently  B) temporarily    C) constantly

D) gradually       E) invariably

 

56-    After the injection, you’ll experience a ……….

burning pain and slight swelling at the site, but they’ll disappear in a few hours.

 

A) hot                     B) calm                                C) sour

D) mild          E) harsh

 

57- I don’t know how he is going to cope with the housework on his own when we are away on holiday. He doesn’t even know how to ……….. the washing machine.

 

A) function    B) provide              C) operate

D) act            E) pull

 

58- Nearly all people associate rats with dirt, disease and destruction, yet of the ……… SO species of true rats, only seven may be said to deserve this

 

A)   responsibly    B)approximately  C) intensively

D) inevitably        E) ultimately

 

59-   At first Helen found French very difficult, but……..

she began to understand it.

 

A) immediately             B) promptly     C) instantly

D) occasionally             E) gradually

 

60- The late 18th century was a time of great……… in

Europe. Enormous wealth was held by the few while the masses lived in poverty.

 

A) relaxation    B) ignorance        C) consistency

D) contrast       E) refusal

 

TEST YOUR VOCABULARY 5I. A   2. D   3. C   4.E    5.D    6.A   7.B    8.C    9.B   10.C

II.B   12.D  13 .A          14.C  15.A 16.B  17.B  18.B         19.C 20.E

21.C  22.A  23.C  24.E  25.D  26.E  27.E  28.A  29.B 3O.A

31.D  32.D  33.B  34.D  35.C  36.A  37.D  38.E 39.A 40.C

41.E  42.B  43.D  44.B  45.A  46.C  47.D  48.D  49.E 5O.B

51.C  52.E  S3.A  54.A  55.B  56.D  57.C  58.B  59.E 6O.D

 

 

admin

İngilizce Öğretmeni

Leave a Comment

Your email address will not be published.