TEST Your VOCABULARY 8

VOCABULARY TESTS with answer keys YDS

TEST Your VOCABULARY 8

 

1-       The emperor built a wall around the city as a/an ……………

against invading armies.

 

A) weapon                     B) armament           C) attack

D) defence                     E) aggression

 

2-       The recent drought in Rwanda has been almost as ……………

as the war there — so many lives have been lost in both.

 

A) fragile                       B) catastrophic        C) disorderly

D) chaotic                      E) distant

 

3-       I love watching the swallows as they …………… gracefully

through the air, barely moving their wings.

 

A) glide                                          B) skip                                 C) skate

D) gallop                       E) slip

 

4-       Everyone who wants to come on the picnic should make a small financial …………… towards the cost of the food.

 

A) contribution              B) expense              C) subscription

D) loss                          E) profit

 

5-       The general knew that he had won a great …………… when

he saw the enemy’s white flag being raised.

 

A) profit                        B) achievement       C) victory

D) praise                       E) applause

 

6-       Both my sister and I would prefer not to work on Saturdays, but as one of us has to be in the shop, we do it……………. so at least, we each have every second Saturday off.

 

A) regularly                  B) alternatively       C) rationally .

D) sparingly                  E) alternately

 

7-       Tricia’s little boy can ……………and is very mobile, but he

shows no signs of learning to walk yet.

 

A) stroll                                         B) sprint                               C) creep

D) crawl                                        E) rush

 

8-       Although malaria is a nasty disease, these days it is ………….

and not nearly so many people die from it.

 

A) intense                      B) curable               C) lethal

D) scarce                       E) visible

 

9-    Mark was horrified ……………. when the doctor told him his

wife was going to have triplets, but he’s thrilled now that

he’s had time to get used to the idea.

 

A) terminally                 B) frequently          C) gradually

D) indifferently             E) initially

 

10- The Coopers have applied for planning permission to adopt

a/an …………… to their house — they want to build a new bathroom and a spare bedroom.

 

A) bonus                       B) architecture        C) space

D) extension                  E) density

 

11- When Colin is not in the house, he is often out in the

…………… with the cows, keeping an eye on them while they graze.

 

A) barn                         B) cellar                  C) pasture

D) puddle                      E) landscape

 

 

 

 

12-   I can’t understand the attraction of watching show-jumping? Why would anyone want to watch a horse …………… over a fence?

 

A) leap                   B) ride           C) climb  D) walk           E) drag

 

13- “Until the thief is caught”, explained the detective, “everyone in the room is under ……….. .”

 

A) account                    B) evidence             C) comment

D) suspicion                 E) allegation

 

14- Miranda’s father is very …………… in the world of

journalism, so once he’s talked to a few friends, she’s sure to get a job with a good newspaper.

 

A) informal                   B) talkative             C) fluent

D) influential                E) sociable

 

15- Fiona’s applying to various universities at the moment

her …………… is for Oxford, but if her marks aren’t good enough, she’ll go to Sheffield instead.

 

A) enthusiasm                B) preference          C) approval

D) efficiency                   E) omission

 

16- Because he’s trying to give up smoking, Tom is always chewing gum these days, and he particularly likes the kind with mint………… .

 

A) softness                     B) type                    C) flavour

D) pleasure                     E) imitation

 

17- It was so cold last night that we were all…………. as we

were waiting for the bus.

 

A) dropping                   B) corrupting          C) blushing

D) vanishing                  E) shivering

 

18- Teachers have observed that student success in exams is

directly …………… to the amount of time they spend studying those who spend more time
studying do better.

 

A) proportional              B) gradual               C) descriptive

D) obedient                    E) logical

 

19- It’s not fair to hold Tom responsible for the loss of the project. We didn’t …………. hard for it either.

 

A) respect                                      B) agree                               C) respond

D) strive                                         E) hasten

 

20- Mandy had to work hard to ………… the committee to

accept her ideas, but in the end, she managed it.

 

A) appoint                     B) convince            C) contest

D) despise                     E) offend

 

21- Humans’ memories become …………… weaker as they

grow older, and after a certain age, they have difficulty recalling names and dates.

 

A) occasionally              B) deliberately        C) exclusively

D) immediately               E) progressively

 

22- Karen dyed her brown hair red, but I don’t think the dye was very effective because the difference is hardly ………….. .

 

A) random                     B) excellent             C) noticeable

D) defensive                  E) drastic

 

 

 

23-   I don’t think it is right to try to …………… animals such as

monkeys or tigers — these animals must live in the wild, not in houses.

 

A) stabilize                    B) conquer              C) domesticate

D) weaken                     E) encounter

 

24- I bought this dress here yesterday. It looked fine in the shop, but when I took it home and looked at it more ……… I noticed this small tear at the neck.

 

A) professionally          B) closely                               C) suitably

D) objectively                               E) neatly

 

25- I’m not surprised Sam has left his wife – she always seemed to be trying to …………… him in front of others, by telling him that he was dull, and by contradicting everything he said.

 

A) astonish                   B) embrace             C) improve

D) humiliate                  E) mislead

 

26- Our cat has just had her first kittens and she seems to know what to do …………… — she didn’t need to read any books on baby care!

 

A) selfishly                   B) mindlessly         C) persistently

D) instinctively             E) dramatically

 

27- Two of the rooms in Pete’s new fiat are quite small, but the living room is really …………… and great for parties.

 

A) spacious                  B) creative              C) comparable

D) compact                   E) infinite

 

28- Mrs Barry, a famous 18th century actress, used to live in this very house, which has recently been turned into a restaurant by Henry Barry, a direct …………… of the actress.

 

A) ancestor                  B) partner                               C) admirer

D) descendant              E) character

 

29- Henry Deal gave shares in his company to his three sons, but he decided to …………… 51% of the shares so that he would remain the majority shareholder.

 

A) remain                      B) grasp                  C) retain

D) select                        E) grant

 

30- Greg took aim carefully and fired the gun, but he obviously needs more practice because he missed the …………… completely.

 

A) target                        B) rifle                    C) barrel

D) revolver                    E) bullet

 

31-   I need to …………… my plans for tomorrow a little because I

have to take my child to the doctor’s. Could our meeting be postponed until Thursday?

 

A) schedule                   B) alter                    C) cancel

D) fasten                       E) firm

 

32- Julie is going in for the next Olympics, so she has to go to the pool twice a day to …………… .

A) perform                    B) rehearse             C) educate

D) revenge                    E) train

 

33- When your back feels a bit…………… from sitting all day, it’s

a good idea to do a few gentle exercises to loosen it up and maintain your flexibility.

A) solid                                         B) stiff                                   C) upright

D) weakened                 E) hasty

34- You have to research your rivals ………….. if you want to

succeed in this particular industry, otherwise, you will not be ready for their tactics.

 

A) extensively               B) partly                 C) superficially

D) admirably                 E) previously

 

35- At the air show yesterday, we were all………… by the low

flying jets. They were so loud that we couldn’t hear each other speak.

 

A) encountered              B) deafened            C) dictated

D) weakened                  E) compelled

 

36- We walked for miles along the ……………. watching the birds,

the small boats and the fishermen.

 

A) waves                       B) depth                  C) shore

D) bottom                      E) shell

 

37-   In the past, people used oxen to …………… the fields and

prepare them for planting, but now it’s all done by tools drawn by tractors.

 

A) drain                         B) loosen                                C) harvest

D) flood                        E) plow

 

38- Thick stone walls were built around the city to …………… it

against its enemies.

 

A) fortify                                       B) develop   C) improve

D) renovate                   E) rescue

 

39-  After hours of awkward questions, the police were …………

with George’s explanation and let him go.

 

A) vague                       B) horrified             C) satisfied

D) permissive               E) insistent

 

40- If you want to pass your driving test, you must be more

………… to yourinstructor. Everything he says is very important.

 

A) intensive                   B) attentive             C) manageable

D) bearable                    E) applicable

 

41- Our house was so badly damaged by the fire that it had to be

………… . It is so sad to see an empty space where it used to be.

 

A) constructed              B) adapted              C) claimed

D) demolished              E) absorbed

 

42- Tour skin is very sensitive and needs some …………… against

the sun  use a sunscreen and take care.

/

A) division                    B) distance              C) defence

D) tolerance                  E) protection

 

43- I like to sit on the patio at …………… and watch the last of

the light fading from the sky. Sometimes I sit until it’s quite dark without switching on a light.

 

A) dusk                        B) daybreak            C) noon

D) dawn                       E) sunrise

 

44- The …………… of the new soft drink, Pepla, onto the market

has caused a small stir among the other soft drink manufacturers.

 

A) disappearance           B) discharge           C) survival

D) creation                     E) emergence

 

 

 

45-   I avoid drinking coffee at night as I find it too …………….

which makes it difficult for me to relax and go to sleep.

 

A) valueless                  B) stimulating         C) changeable

D) offensive                  E) enhancing

 

46- Prom the way she looks at him, it’s quite …………… that Fran

is in love with Steve, but I’m sure he has no idea about it.

 

A) constant                    B) secretive             C) anxious

D) apparent                   E) tender

 

47- The painting ‘The Hay Wain’ by John Constable is ………… in

its detail. It must have taken him quite a long time to paint.

 

A) useless                     B) haphazard          C) meticulous

D) intentional                                E) reliable

 

48-  It is not right to ………….. the books of Dickens and Chaucer

because they lived in totally different times, and their styles are so different.

 

A) judge                       B) avoid                  C) resemble

D) compile                    E) compare

 

49- Perhaps in the future, human beings will learn to ……………

their brains to the full capacity — today, most of us only use about 17% of our brain power.

 

A) utilize                       B) achieve               C) succeed

D) determine                 E) equip

 

50- Zoos should be banned. There’s something awful about keeping animals in ……………. especially when the conditions are poor.

 

A) detention                 B) prison                C) stable

D) captivity                  E) court

 

51- When Glenda won the lottery, she …………… decided not to

do anything with the money until she’d had a few months to think about’it — so many others have made the mistake of spending all the money too quickly.

 

A) meanly                    B) wastefully          C) gradually

D) satisfactorily           E) wisely

 

52- Rhonda and Stewart are lucky that they’re so happy, because they got married rather …………… — they’d only met six weeks earlier.

 

A) immaturely                               B) swiftly               C) immediately

D) briefly                       E) shortly

 

53- Ben works so hard that he has no time for ………. . I don’t

think it’s right  he should be able to spend some time with his Mends, playing sport and just relaxing.

 

A) laziness                     B) admiration          C) recreation

D) occupation                E) overtime

 

54- When Susan won £1OOO at the drawing competition, she decided to …………… her lifelong ambition and took a trip to Japan.

 

A) grant                         B) permit                C) gain

D) fulfill                        E) dream

 

55- “This is a lovely clock,” enthused the salesman, “but you

must……….. it up every day or it will not keep good time.”

 

A) keep                  B) hold         C) wipe        D) sort          E)wind

 

 

 

56- During the exam, my pencil became blunt and needed

………….. .

 

A) sharpening               B) peeling               C) revealing

D) assisting                   E) shelling

 

57- Helen’s been blind from birth, but she’s really independent and copes very well with many things despite her ………….. .

 

A) shortage                   B) disability            C) disease

D) calamity                   E) sickness

 

58- I think we should approach that stray dog very …………..

because it could easily be dangerous and we could get bitten!

 

A) proudly                    B) erratically           C) cautiously                                           D) fearlessly                         E) eagerly

 

59- Brad isn’t really a close friend of mine and I don’t know him that well — he’s just a/an …………… I met through work.

 

A) relative                     B) acquaintance      C) alien

D) rival                         E) requirement

 

60-   Alfred is …………… responsible for education within the

company. However, he also has a role in human resource management.

 

A) formerly                  B) instinctively       C) inexplicably

D) utterly                      E) primarily

 

TEST YOUR VOCABULARY 8

l.D     2.B    3.A    4.A    5.C    6.E    7.D    8.B      9.E  10.D

ll.C    12.A  13.D  14.D  15.B  16.C  17.E  18.A 19.D 20.B

21.E  22.C  23.C  24.B  25.D  26.D  27.A  28.D 29.C 30.A

31.B  32.E  33. B34.A  35.B  36.C  37.E  38.A 39.C 40.B

41.D  42.E  43.A  44.E  45.B  46.D  47.C  48.E 49.A 50.D

51.E  52.B  53.C  54.D  55.E  56.A  57.B  58.C 59.B 6O.E

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *