The Blog




1-         Wasps are horrible creatures. If you annoy them, they will……….. you, and that really hurts!


A) beat                          B) sung                   C) lead

D) swing                       E) float


2-         Their mother warned Peter and David not to go near the ………. mine as some of the old mine shafts had not been properly sealed.


A) abundant                  B) sensible              C) irrelevant

D) disused                    E) disabled


3-         Pauline’s exam results were nothing short of ………. .  It was as if an angel had been guiding her hand.


A) miraculous               B) precious             C) meticulous

D) vigorous                  E) ridiculous


4-         The crowd at the demonstration last week showed a great deal of …………. . They attacked police with bricks and bottles.


A) hostility                    B) tenderness          C) assumption

D) maintenance             E) silence


5-         Guy Fawkes was executed as a/an ………. in 1606 for trying to blow up the King and parliament.


A) detective                   B) defender             C) traitor

D) conqueror                E) acquaintance


6-         The temperature in the foundry has to remain ……… . If the heat goes up or down even slightly, then the whole process has to be aborted.


A) indifferent                B) instant                C) content

D) probable                   E) constant

7-         Sometimes I can’t understand what Lionet says as he often ………. and doesn’t speak clearly.


A) screams                    B) mumbles            C) reckons

D) stumbles                  E) anticipates


8-         The most important, and also the strongest, bone in the human leg is the …….. cap.


A) knee                         B) wrist                  C) elbow

D) ankle                        E) skull


9-         idi Amin, who declared himself President of Uganda for life, was a ………. ruler, who treated his people brutally and some 30O.OOO citizens are believed to have been killed during his rule.


A) explanatory              B) undeniable         C) treacherous

D) ruthless                    E) miserable


10-      Ever since the sales clerk left, they have been desperately looking for someone to fill the ………. but so far, they haven’t been able to find anyone suitable.


A) residence                  B) store                   C) vacancy

D) accommodation        E) tolerance


11-      The twins were building a castle in the back garden and they wanted to dig a ………. around it, but their father stopped them as he didn’t want his grass dug up.


A) wrinkle                    B) citadel                C) peak

D) fence                        E) trench








12-      When Joe saw the thief take Mrs Smith’s handbag, he chased and caught him ……… . If he had stopped and thought about it logically, he probably wouldn’t have taken the risk.


A) reluctantly                B) restfully             C) constantly

D) longingly                 E) instinctively


13-      I bought these pens for lOp each and sold them for 20p. That means I’ve made a ……… of lOp on each one.


A) profit                        B) loss                    C) win

D) venture                     E) prediction


14-      The rash on Claudia’s back was very sore.  The doctor gave her some cream to ………. on it, but applying it was quite an ordeal.


A) roll                           B)hurt                     C) push

D) rub                           E) pull


15-      The water from the spring is 100% ……….. . There are absolutely no chemicals or preservatives in it.


A) nasty                        B) tasty                   C) bitter

D) pure                         E) certain


16-      Setting fire to the cat’s tall was a terrible thing to do and the boys should be thoroughly ……….. of themselves.


A) shy                           B) cruel                   C) ashamed

D) guilty                       E) sinful


17-      The chemical company dishonestly tried to ………. the report about how the chemical they produce is polluting the environment.


A) suppress                  B) reset                   C) upset

D) receive                     E) repel


18-      David’s beard was getting very untidy, so he got a pair of scissors and ……….. it, which made him look much smarter.


A) sealed                       B) trimmed             C) shaved

D) sliced                       E) dyed


19-      Mona always dressed untidily and dull when she was at work. The bosses ordered her to stop dressing so ……… and smarten herself up.


A) colourfully               B) bravely               C) elegantly

D) boldly                      E) shabbily


20-      We are planning to open a cafe in Bolton, but first we have to obtain a licence from the council to sell food and ……… .


A) medicines                 B) impurities           C) beverages

D) nourishment             E) solids


21-      Now that John was retiring he felt that he could be ………. about all the things he thought were wrong at the factory, whereas before he had not been so outspoken.


A) humble                     B) spiteful               C) envious

D) frank                        E) suspicious


22-      The dentist warned that if Denişe ate too much chocolate, her teeth would begin to ………. . He explained how plaque would cause them to rot.


A) destroy                     B) decay                 C) retard

D) plot                          E) compose


23-      He ……….. the new manager so much that he left his job before finding another.

A) appreciated               B) approved            C) loathed

D) envied                      E) praised

24-      After the tour around the brewery, we were allowed to ………. the beer. In fact, we were allowed to taste all of the different brews.


A) eat                            B) cook                   C) sample

D) examine                   E) investigate


25-      ……….. we were not allowed to go into the room at the top of the stairs. Later on, however, our aunt opened the door and showed us around her pottery workshop.


A) Intentionally             B) Superficially      C) Ironically

D) Eventually                E) Initially


26-      The tower in Pisa, Italy, is fascinating. It……… over so much to one side, over 5 metres in fact, that I am surprised it doesn’t fall down.


A) falls                          B) stands                C) crawls

D) leans                        E) bows


27-      I didn’t actually accuse Tim of stealing the money. I ………… said that he was there at the time that the money went missing — that’s all!


A) totally                       B) furiously            C) merely

D) horribly                    E) financially


28-      By building a dam on the river, the men managed to ……… a disaster. Without it the village would have been flooded for sure.


A) cause                        B) avert                   C) promote

D) urge                         E) predict


29-      I went to New Zealand in July last year and, ………. Peter was there at the same time. We didn’t bump into each other, though.


A) coincidentally           B) accurately           C) questioningly

D) appropriately            E) bluntly


30-      It took the explorers a lot of courage to ………. into the jungle. Many others before them had gone in and never come out.


A) celebrate                   B) stand                  C) ascend

D) participate                E) venture


31-      Steven had forgotten that Rose had lent him £20 the previous week. Therefore, it came as quite a shock when she said that he ………….. her the money.


A) deceived                   B) commented        C) owed

D) tempted                    E) owned


32-      The project to build a prison on the hill outside the town has come up against a lot of ………. from the local residents. They don’t want to have one in the vicinity.


A) resistance                                 B) redundancy        C) acceptance

D) destiny                     E) moderation


33-      You are supposed to wear your tie around your ……….. and not around your waist to keep your trousers up!


A) head                         B) throat                 C) knee

D) neck                         E) belly


34-      Our new neighbours are very ………. people, who drink the best wines and eat foreign food.


A) irregular                   B) sophisticated      C) common

D) plentiful                   E) suffocating


35-      Luckily, the tide began to ………. just before it got to Emily’s deck chair. If it had come in any more she would have got wet.


A) persist                      B) assist                  C) collapse

D) precede                    E)recede

36-      The newly-fallen snow lay deep and ………. on the ground, until the children started to play in it and rough it up.


A) heavy                       B) silent                  C) even

D) sticky                       E) eventual


37-      Two of the most……….. criminals in US film history were ‘Bonnie and Clyde’.  In the film, they portray a young couple who rob banks and shoot people.


A) stable                       B) notorious           C) grateful

D) navigational             E) miserable


38-      Ginger flew the plane very ………. along the narrow valley. It was obvious that he was a well trained and experienced pilot.


A) loosely                     B) accidentally        C) moderately

D) eventfully                 E) capably


39-      The siege had lasted for about three hours when hostages began to ………. .  They came out slowly, one by one, but eventually they were all let out.


A) resign                       B) occur                  C) emerge

D) struggle                    E) amend


40-      John made one major ………. from his history dissertation about llth century Europe, missing out the battle of Hastings.


A) inclusion                  B) exhibition           C) inhibition

D) omission                  E) inclination


41-      At first, the Vikings did not settle on the British Isles, but they often ……….. villages on the coast stealing valuables and taking slaves.


A) raided                       B) fled                    C) treated

D) tolerated                   E) traded


42-      The acting world is full of …….. for actor Dermot Morgan, who died on Saturday. He was a very popular man and was still very young.


A) hesitation                 B) gravity               C) grief

D) hatred                       E) perception


43-      The fireplace in the old Victorian mansion is very ………. . It is beautifully painted with flowers and birds and is meticulous in its detail.


A) dull                          B) displeasing         C) warm

D) minute                      E) ornate


44-      The suggestion that we can use the library as a classroom is …….. . For a start, it doesn’t even have a blackboard.


A) Utopian                    B) miraculous         C) hazardous

D) absurd                      E) diligent


45-      The produce from Haystack Farm is all ………. grown. There are absolutely no chemicals or pesticides on them.


A) ornately                    B) organically         C) artificially

D) seemingly                E) superficially


46-      At last week’s council meeting, there were scenes of total ………. .  The, disruption was caused by protesters in the public gallery.


A) disorder                   B) tolerance            C) contest

D) tranquillity               E) massacre


47-      Sonia thanked the family ……….. as she knew in her heart that they would not have all survived without their help.


A) sincerely                  B) actually              C) hastily

D) uselessly                  E) sarcastically

48-      There is a man threatening to jump off the Eiffel Tower. People are trying to ………. him, but he seems determined to go over!


A) persuade                  B) misuse               C) attempt

D) dissuade                   E) salute


49-      The fitness test for the new sports centre is very ………. but the facilities are so good that it is worth all the hard work.


A) precious                   B) sneaky               C) stingy

D) inadequate                E) stringent


50-      We make the housework easier by doing the tasks ………. . Helen does them one day, and I do them the next.


A) scornfully                B) alternately          C) exhaustively

D) menacingly              E) incessantly


51-      The surgeon didn’t seem nervous when he performed a delicate operation last week. He …….. chatted with friends just moments before beginning.


A) nervously                                B) irritatingly          C) jerkily

D) casually                    E) recklessly


52-      I have just ……… at a new gymnasium.  I joined now because they are offering a generous discount.


A) cultivated                 B) founded             C) encased

D) enabled                    E) enrolled


53-      Richard hasn’t washed his hair for a week. As a result, it is very ………. .


A) lengthy                     B) hasty                  C) gloomy

D) greasy                      E) soapy


54-      To avoid trouble during Euro ’96, the English police took several ……… .  One of these was to arrest many well-known hooligans.


A) pleasures                  B) hostages             C) treasures

D) postures                   E) measures


55-      Samuel doesn’t tell jokes as such, but he always keeps dinner guests amused with his ………. stories of things that have happened to  him on his travels.


A) witty                        B) fictional              C) anxious

D) moving                    E) tactful


56-      The earthquake in Mexico City in 1985 was a monumental catastrophe. News footage showed scenes of total ……….. as people searched the rubble for signs of survivors.


A) hesitation                 B) collision             C) disease

D) devastation               E) involvement


57-      The dog’s barking is ………. .  The owner has locked it on the balcony and it will not stop barking.


A) melodious                B) tuneful               C) ceaseless

D) inestimable               E) coherent


58-      Harry felt………. after his ride on the roller-coaster at the fun fair and immediately wanted to go on another ride.


A) menacing                 B) stunned              C) exhilarated

D) timid                        E) obedient


59-      The government knows that if they introduce the new tax, there will be a ……… .  The people won’t tolerate it and will cause trouble.


A) tremor                      B) revolt                 C) diligence

D) array                        E) recognition

60-      As the big dog barked ……….. Roberta ran and hid behind a tree, but then she noticed that the dog was on a chain.


A) fiercely                     B) reasonably            C) hastily

D) predominantly          E) wisely



l.B 2.D 3.A 4.A        5.C 6.E 7.B 8.A 9.D 1O.C

ll.E 12.E 13.A 14.D      15.D 16.C 17.A 18.B 19.E 20.C

21.D 22.B 23.C 24.C      25.E 26.D 27.C 28.B 29.A 30.E

31.C 32.A 33.D 34.B     35.E 36.C 37.B 38.E 39.C 4O.D

41.A 42.C 43.E 44.D     45.B 46.A 47.A 48.D 49.E SO.B

51.D 52.E 53.D 54.E     55.A 56.D 57.C 58.C 59.B 60.A




İngilizce Öğretmeni


  1. Midge Şubat 14, 2017

    Really trtwostruhy blog. Please keep updating with great posts like this one. I have booked marked your site and am about to email it to a few friends of mine that I know would enjoy reading..

Leave a Comment

Your email address will not be published.