KDZ Ereğli İngilizce Özel Ders. İngilizce Öğretmeni Onur Kalafat. Hemen Ulaşın!

HomeEĞİTİM SİSTEMLERİİNGİLTERE EĞİTİM SİSTEMİ

İNGİLTERE EĞİTİM SİSTEMİ

Table of Contents

      İNGİLTERE EĞİTİM SİSTEMİ

Genel:

İngiltere eğitim sistemi merkezi bir sistem tarafından belirlenir. Bu merkezi sistem milli müfredat denilen genel eğitim sistemini belirler ancak yerel otoritelerin de güçlü olduğu İngiltere’de bazı uygulamalarda kiliseler, aileler, gönüllü kuruluşlar ve eğitim kurumlarının yönetimleri etkin olabilmektedir.

İngiltere eğitim sistemi,

İNGİLTERE EĞİTİM SİSTEMİ
İNGİLTERE EĞİTİM SİSTEMİ

Milli müfredata göre İngiltere’de eğitim sistemi 4 aşamalı olup key stage denilen seviyelere ayrılır.

Key stage 1: 5 – 7 yaş (1,2. sınıf)

Key stage 2: 7 – 11 yaş (3,4,5,6. sınıf)

Key stage 3: 11 – 14 yaş (7,8,9. sınıf)

Key stage 4: 14 – 16 yaş (10,11. sınıf)

A- Early Years (okul öncesi)

Çocukların 3-4 yaşlarında devam ettikleri zorunlu olmayan ücretli okullardır aileler “Nursery” denilen kreşlere çocuklarını yollayabilir bu dönemde çalışan aileler, devletten kreş ücreti için sosyal yardım alma hakkına sahiptir.

B- Primary School (ilkokul)

İngiltere’de zorunlu eğitim 5 yaşında başlar, 11 yaşına kadar devam eder. İlkokul, öğrenci ve ailelerin ücret ödemeden devam edebilecekleri okullardır. Ancak ücretli bağımsız okullar da vardır. Bağımsız okullara uluslararası öğrenciler de devam edebilmektedir. İngiltere’de eğitim, istasyon adı verilen sınıfların köşelerinde 4 kişilik küçük küçük gruplar halinde uygulanır. Çocukların aynı seviyede olmaları önemlidir. Sırayla bütün gruplar, istasyonlarda dönüşümlü olarak aynı eğitimi alırlar. Bu eğitim çocukların aktif olmasını sağlar. Eğitim öğrenci merkezlidir. İlkokulda 5 yaş grubu çocuklar zorunlu anasınıfı eğitimi alırlar. Ödev kültürüne, okuma, yazmaya, matematiğe alıştırılırlar. İlkokul, key stage 1 (1,2. sınıf), key stage 2 (3,4,5,6. sınıf) olmak üzere 2 bölüme ayrılır. Key stage 2 sonunda öğrenciler, SATS denilen ülke genelindeki sınava girerler. Bu sınav sonucunun öğrencilerin gidecekleri ortaokul konusunda etkisi yoktur. Böylece, sınav stresi de yoktur. Aileler çoğunlukla bu sınavın farkına bile varmazlar. Okullarda deneme gibi uygulanır. Daha çok okulların başarısını ölçmeye yöneliktir. İlkokulda, defter kitapları eve taşıma zorunluluğu yoktur. Ev ödevleri, günlük öğrendiği kelimelerle cümle kurma ve basit matematik işlemleridir. Forma giyme zorunluluğu vardır. Yazılı yoktur. Yazılı yerine kolay proje ödevleri vardır. Her sınıfın öğretmeni sabittir, değişmez. Yani, çocuk her yıl yeni bir öğretmenle tanışır.

C- Secondary School (ortaokul)

Ortaöğrenim, 11-12 yaşlarında başlar ve 16 yaşında sona erer. İlkokul 6. sınıfta girilen SATS sınavlarının zor olmadığını söylemiştik. Ancak yine 6. sınıfta 11+ (11plus) ve grammar school denilen sınavlar vardır ki bunlar SATS sınavlarına göre oldukça zordur. Bu sınavlarda müfredat dışı sorular da çıkmaktadır. Bizdeki fen liselerinin sınavlarına benzetebiliriz. Bu sınavlar için aileler, özel kurs ve özel dersler aldırtmaktadır. Bu sınavları kazanan öğrenciler, eğitim kalitesi yüksek ortaokullara yerleştirilir. Ortaokullar, key stage 3 (7,8,9. sınıf), key stage 4  (10-11. sınıflar) olarak gruplandırılır. Key stage 4’deki en önemli mesele, GCSE sınavlarıdır. GCSE sınavlarına girmek zorunlu değildir. Ama eğitimlerine yüksek okulda devam etmek, ya da bir işe girmek için çocukların hayatında önemli bir sınavdır.

D- Higher Education (Yüksek Öğrenim)

Yüksek öğrenim, A_level lisans ve yüksek lisans olmak üzere 3 aşamadan oluşur. A level; üniversiteye başlamadan önce iki yıl a level okullarına devam edilir ve burdaki başarı notu, gidilecek üniversiteyi belirler. Buna ek olarak bir yıllık Foundation programları da sunulmaktadır.

Lisans Eğitimi; A level eğitiminden sonra Foundation programını da alan öğrenci üç yıllık bir eğitim görür.

Yüksek lisans eğitimi; lisans eğitiminden sonra bir yıl daha eğitim görülür. Kısacası İngiltere eğitim sistemi, oldukça renkli ve çekici bir eğitim sistemidir. Çocukları olduğu gibi büyükleri bile cezbedebiliyor.

Ülkü Tokul

 

 

    2 Yorum

  1. Mayıs 21, 2019
    Yanıtla

    Makale çok güzel. Bilgilenmek için mükemmel bir yazı. Herkese tavsiye ediyorum.

  2. Mayıs 21, 2019
    Yanıtla

    Ingilterenin egitim sistemindeki istasyonlardaki egitim ilgimi çekti sınıflarda kargaşa çikmiyormu acaba

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Categories

You May Also Like

Burada alıntı yok çünkü bu yazı korumalı.
English as a second language is called ESL most of the time. It is different from EFL (English as a...
English Alphabet contains 26 letters. Hey!, Do you want to learn English Alphabet letters. If yes, That is the time...