Yüksek öğrenim hayatına lisans eğitimi ile devam etmek isteyen meslek yüksek okulu ve açık öğretim fakültesi (aöf) son sınıf öğrencilerinin ve mezunlarının girmesi gereken sınav Dikey Geçiş Sınavıdır(DGS). Dikey geçiş sınavı ile öğrenciler istedikleri 4 senelik bölüme yerleşebilmek için birbirleri ile kıyasıya bir mücadele veriyorlar. Öğrenciler DGS de 60’ı sayısal 60’ı sözel olmak üzere 120 soru üzerinden sınav oluyorlar. DGS’ye girebilmek için yerine getirilmesi gereken basit prosedürler var. Bunlar dikey geçiş sınavı başvurusu ve dikey geçiş sınavı ücreti yatırma diyebiliriz. Bu iki prosedürü son başvuru tarihinden önce yerine getiren öğrenciler DGS’ye girmeye hak kazanacaklar.
Table of Contents
ToggleDikey Geçiş Sınavı Başvuru Süreci
Dikey geçiş sınavına girmek isteyen öğrenciler ÖSYM‘nin resmi sitesinde AİS(Aday İşlemleri Sistemi)’ne aday şifreleri ve TC Kimlik numaraları ile giriş yapmaları gerekiyor. Eğer aday şifrenizi unuttu iseniz endişe etmenize gerek yok e-devlet bilgileriniz ile de AİS’e giriş yapabilirsiniz. Adayların eğer sistemde geçerli bir fotoğrafı ve geçerli eğitim bilgileri mevcutsa başvuru online olarak yapılacaktır. Lakin geçerli bir fotoğraf ve eğitim bilgileri mevcut değilse adayların ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru gerçekleştikten sonra ÖSYM’nin belirlemiş olduğu sınav ücretini yatırarak DGS’ye girmeye hak kazanmış oluyorsunuz. Eğer bir şekilde sınav başvuru tarihini kaçırmışsanız üzülmenize ve endişelenmenize gerek yok. Çünkü geç başvuru hakkınızda bulunmakta.
Dikey Geçiş Sınavı Ücreti Yatırma Noktaları
ÖSYM Aday işlemleri sistemi yada başvuru merkezleri aracılığı ile başvurunuzu yaptıktan sonra sıradaki soru dikey geçiş sınavı ücreti yatırma noktaları nelerdir olacaktır. Burada da karşınıza birkaç seçenek çıkacak, size en uygun olan yöntem ile sınav ücretini yatırabilirsiniz. ÖSYM tarafından belirtilen ücret ödeme yöntemleri şunlardır:
- ÖSYM’nin sisteminde belirtilen bankalardan birisine giderek dikey geçiş sınavı ücreti yatırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bankadaki görevli memura TC kimlik numarası ve DGS sınavına giriş ücreti yatıracağını bildirmelisiniz. Bankadan alınacak dekontun üzerinde TC kimlik numarası, ad, soyad ve sınav adı bilgilerinin olduğuna dikkat etmelisiniz. İleride çıkacak herhangi bir probleme karşı dekontu saklamayı ihmal etmeyiniz.
- ÖSYM’nin resmi sitesinde bulunan e-işlemler kısmında bulunan ÖDEMELER bölmesinden de banka kartı ya da kredi kartı aracılığı ile sınav başvuru ücretini yatırabilirsiniz.
Dikey Geçiş Sınavı Başvuru Tarihleri ve Ücretleri
2019 yılında dikey geçiş sınav başvuru tarihleri 26.04.2019 – 08.05.2019 tarihleri arasında olmakla birlikte dikey geçiş sınavı geç başvuru tarihi ise 21.05.2019’tur. Normal başvuru tarihinde başvuru yapacak olan öğrencilerin ödemesi gereken başvuru ücreti 120 TL iken geç başvuru ücreti 180 TL’dir. Sınava girecek arkadaşlara başarılar dileriz.
2 Yorum
Güzel bir yazı olmus elinize saglik Emre bey
Teşekkür ederim. Derya Hanım. Dikey Geçiş Sınavı ile alakalı yazılarımız devam edecek.